5 madråd mod tidlig død

Madændringer kan reducere din risiko for at dø tidligt med adskillige år
Dine madvalg kan betyde mange års forskel på hvor længe du lever.
Dine madvalg kan betyde mange års forskel på hvor længe du lever. Foto: Depositphotos

Den danske gennemsnits levetid er ganske vist øget i de sidste årtier, men vi dør stadig tidligere end lande, vi normalt sammenligner os med.

Gennemsnits middellevetiden for kvinder i Danmark er 82,7 år, mens den for mænd er 78,5 år. Det er det antal år en nyfødt kan forvente at leve. I løbet af de sidste ti år er den gennemsnitlige middellevetid steget med omkring tre år, men det siger desværre ikke noget om hvor længe du kan forvente at leve.

Til gengæld viser en lang række undersøgelser hvad du kan gøre for at forbedre statistikken og din egen chance for at leve længere.

1. Spis fuldkorn

En ny undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse med deltagelse af over 120.000 indbyggere i Danmark, Norge og Sverige viser, at det bedste madråd for at leve længere er at spise fuldkorn.

Helt konkret havde den fjerdedel af kvinderne, som spiste flest fuldkornsprodukter, 32 pct. lavere risiko for at dø tidligt end den fjerdedel, som spiste mindst fuldkorn. Det tilsvarende tal for mændene var 25 pct., viser undersøgelsen, der netop er offentliggjort i British Journal of Nutrition.

2. Bliv pesco-vegetar

En undersøgelse fra Loma Linda University i Californien af vegetarers livslængde i forhold til personer, der spiser kød fra firbenede dyr viste at den gennemsnitlige dødsrisiko var 12 procent lavere, men vegetarer, der også spiste fisk og skaldyr (såkaldte pesco-vegetarer) havde en 19 procent lavere dødsrisiko end kødspiserne.

3. Drop colaen

Du kan leve 4,5 år længere hvis du holder op med at drikke cola dagligt. Det viser en undersøgelse, hvor forskere fra University of California har målt de biologiske forandringer på DNA-niveau og konstateret at en dalig halv liters cola har lige så alvorlige konsekvenser for livslængden som at ryge.

Og det skyldes ikke at sodavand med masser af sukker feder, pointerer forskerne, men at sodavanden eller sukkeret påvirker de såkaldte telomerer, der beskytter kromosomer mod at gå i opløsning.

Læs også: 6 tricks til at styre din sukkertrang

Undersøgelsen viste, at telomerer, der sidder for enden af kromosomer på samme måde som plastic-stykket på et snørebånd, var kortere i de hvide blodlegemer hos undersøgelsens deltagere, der drak mest sodavand. Hvide blodlegemer har tidligere vist sig at være afgørende for livslængden.

4. Spis middelhavskost

Des mere man spiser som i landene omkring Middelhavet, des længere lever man. Det viser en undersøgelse lavet af  Harvard-forskere, der analyserede data om 4.676 raske midaldrende kvinder fra Nurses 'Health Study, der siden 1976 har besvaret detaljerede spørgeskemaer om deres madvaner, og som fik taget en blodprøve for at måle telomerlængden.

Læs også: 8 madråd mod kræft i tarmen

Deltagerne fik mellem 0 og 9 point ud fra hvor meget deres kost mindede om middelhavskosten.

Læs også: 6 skjulte grunde til at din appetit øges

Jo mere kosten mindede om middelhavsdiæten, desto længere var telomererne. Hvert point ekstra svarede i gennemsnit til 1,5 års længere telomerer. Det vil sige, at fik man 9 point, så var længden på telomererne 14,5 år længere end hos personer, der kun fik 0 point. Om det så betyder at personer med 9 point lever 14,5 år længere er en anden sag.

5. Spis nødder

En stor befolkningsundersøgelse i 2013  fra bl.a. Harvard School of Public Health viste markante reduktioner i dødeligheden af alle årsager på op mod 20 procent, hvis man spiste nødder dagligt over en 30-årig periode.

Læs også: 11 madråd mod et slagtilfælde

Hvorvidt nogen bestemt type eller typer af nødder var afgørende for beskyttende effekt kunne ikke bestemmes.

Læs også: Her er de 5 sundeste nødder

Men reduktionen i dødeligheden var den samme både for jordnødder, der faktisk er en bælgplante og "rigtige" nødder - valnødder, hasselnødder, mandler, paranødder, cashewnødder, macadamias, pekannødder, pistacienødder og pinjekerner.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.