5 måder du kan spotte en løgner på

Hvis du har mistanke om, at din kæreste er dig utro, eller at din kollega lyver for dig, kan du blive mere sikker i din sag, hvis du bruger tid på at nærstudere dem på visse punkter.
Lyver han eller fortæller han sandheden? Bliv klogere på, hvordan du afslører ham.
Lyver han eller fortæller han sandheden? Bliv klogere på, hvordan du afslører ham. Modelfoto: Scanpix.

Det kan være pokkers svært at gennemskue, om en person lyver for dig, eller om du blot misforstår signaler og bilder dig selv noget ind.

Derfor kan der ofte gå meget lang tid, før løgnen bliver afsløret. Du vil ikke risikere at beskylde nogen for noget, de ikke har gjort.

Men en mistanke opstår sjældent ud af ingenting. Og vil du gerne være mere sikker på, om du har ret eller tager fejl, er der visse ting, du kan kigge nærmere efter ved den person, du mistænker for at lyve, skriver kk.no.

Tidligere politimand og foredragsholder Vidar Hansen er ekspert i at gennemskue folk, og han giver her et par gode råd.

Her er, hvad du skal bide ekstra mærke i, når du snakker med den, der måske/måske ikke lyver:

1. Holder pauser

En løgn skal gerne passe ind i en sammenhæng og her er der både tidspunkter og steder, som skal passe sammen. Udspørger du en løgner om detaljer, vil han eller hun ind imellem være nødt til at holde en pause eller dvæle lidt ved spørgsmålet, for holde styr på historien.

Vidar Hansen forslår, at du kan begynde at stille spørgsmål, som skal få personen til at fortælle dele af historien i bagvendt rækkefølge. Det kan nemlig hyle personen ud af det og give afsløringer. 

2. Går meget i detaljer

Hvis en person lyver for dig, kan du opleve, at han eller hun går meget detaljeret ind i løgnhistorien og fortæller vidt og bredt om alt muligt, fordi personen tror, at du bliver mere overbevidst om uskylden.

Det skal du ikke uden videre tage for gode varer. Blot fordi der er styr på detaljerne i historien, kan det stadig godt være løgn.

En nem måde du kan blive mere klar over, om det er løgn eller ej, er ved at spørge om flere detaljer af mere eller mindre væsenlig karakter. Hvis der opstår irritation eller vrede, kan det godt være tegn på, at du bliver løjet for. 

3. Spørg om alt muligt

Når du går ind og stiller flere spørgsmål til ham eller hende, du tror lyver, skal du spørger om ting, personen ikke kan sige ja eller nej til.

Spørg om ting, hvor han eller hun er nødt til at forklare sig. Det giver dig en masse informationer, som du senere kan tjekke op på.

4. Lyt til stemmen

Du kan ikke afsløre en løgn alene ved personens kropssprog eller stemme. Men hvis den, du forsøger at afsløre, er meget nervøs eller stresset, vil du nok opleve, at stemmen bliver mere lys end normalt, og at den indimellem knækker over.

5. Opfører sig anderledes

Det er klart, at kender du en person rigtig godt, vil du også nemmere kunne se, hvis han eller hun er utilpas, fordi sandheden bliver skjult. Hold øje med om personen klør sig på hænderne, bider sig i læberne, blinker meget, eller om der er noget andet, som stikker ud.

Hvis du vil afsløre løgnen og finde ud af, om din kæreste faktisk er utro, eller din kollega lyver for dig, skal du virkelig nærstudere den "mistænkte", og du vil på den måde bliver mere sikker i din sag.

Det er ikke sikkert, at du får en tilståelse ud af dine spørgsmål, men du vil få en klar følelse af, om du bliver løjet for eller ej.  

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.