Olivenolie er kendt for sine mange gode egenskaber, og den er formentlig en fast bestanddel i de fleste køkkener.
Men rigtig mange mennesker har faktisk misforstået nogle helt basale ting omkring olivenolien. Her får du fem af dem:
1. Du køber ’light-udgaven’
Når det kommer til olivenolie, findes der ikke nogen light udgave. ’Light’ er en henvisning til oliens farve og smag, da den er mere smagsneutral end andre typer olivenolie. Olivenolier indeholder omkring 120 kalorier og 14 gram fedt – light eller ej.
Få et overblik over de forskellige olier, og hvad du kan bruge dem til, på Soendag.dk.
2. Du smider den ud pga. bitter smag
Er din olivenolie blevet bitter, kan det skyldes et højt indhold af antioxidanter, har forskning fra University of California vist og ikke nødvendigvis, at den er gammel. En frisk ekstra jomfru olivenolie skal smage af oliven og samtidig have noter af græs og frugt, skriver Health.com.
3. Du er nervøs for at kokkerere med ekstra-olien
Ekstra jomfru olivenolie har et lavere ’rygepunkt’ end andre typer olivenolie. Den begynder altså at ryge og udsende en lidt ubehagelig lugt ved lavere grader end andre olier.
Men du kan sagtens bruge den til at stege grøntsager ved middelvarme. Ekstra jomfru olivenolie er stadig den mest rene form for olie, og den indeholder flest sunde fordele. Så brug den gerne til andet end salatdressing.
Læs på Femina.dk, hvorfor du skal smøre kroppen ind i olie.
4. Olien står lige ved komfuret
Der er intet, der hurtigere gør din olie harsk end varme og lys. Så det er en rigtig skidt idé at have olivenolie stående ved komfuret. Hav den i stedet opbevaret et sted, hvor den ikke får sollys, og hvor der ikke bliver for varmt.
5. Du køber for meget olie
Medmindre du bruger olivenolie i meget store mængder, er det bedst at købe olivenolie i små doser. Den bør nemlig ideelt set bruges inden for seks uger.
Af Mia Qvist Scheelsbeck, Traffic Center, Aller Media