5 livsvigtige grunde til at gå en tur dagligt

En eller flere daglige gåture er lige så vigtige som motion for dit helbred - også uden at du skal gå en halvmaraton dagligt.
En gåtur stresser dig ikke bare af, men kan redde dig fra mange helbredsproblemer.
En gåtur stresser dig ikke bare af, men kan redde dig fra mange helbredsproblemer.

Bare nogle få kilometers gåture kan forebygge alvorlige helbredsproblemer, men selvfølgelig hjælper det at gå længere.

Her er 5 grunde til at gå en tur hver dag.

Bedre hjertekar-system

En undersøgelse i 2013 fra University of California i Berkeley viste at rask gang var lige så effektivt som løb til at sænke risikoen for højt blodtryk, højt kolesteroltal og diabetes.

Forskerne analyserede to store amerikanske undersøgelser med hhv. 33.060 løbere og 15.045 vandrere, hvor de kunne konstatere, at med det samme energiforbrug medførte moderat intensive gåture og energisk intensiv løb i de samme reduktioner i risikoen for højt blodtryk, højt kolesteroltal, diabetes og muligvis koronar hjertesygdom i løbet af undersøgelsens seks år.

I modsætning til tidligere undersøgelser, vurderede forskerne gang og løb på distance i stedet for tid.

KOL

Mange, der lider af KOL, undgår at dyrke nogen form for motion, fordi de får åndenød. Men nu viser forskning, at regelmæssig fysisk aktivitet som f.eks. at gå en tur, kan afhjælpe symptomerne på den frygtede lungesygdom.

KOL påvirker lungerne, og sygdommen kan medføre hoste og åndenød, fordi lungerne er gradvist ødelagt, som regel af rygning.

I en undersøgelse  fra Spanien fulgte forskere 543 mennesker med KOL igennem en 5 årig periode. De deltagere, der ikke gik jævnligt, havde næsten dobbelt så stor risiko for at skulle på hospitalet i forhold til dem, der gik mest.

Brystkræft

En halv times daglig gåtur efter overgangsalderen er nok til at reducere risikoen for invasiv brystkræft.

Det viser en fransk undersøgelse, hvor forskere har analyseret data fra små 60.000 kvinder, der udfyldte spørgeskemaer om deres livsstil, motions- og spisevaner.

Læs også: 10 madråd mod brystkræft

I løbet af i gennemsnit 8,5 år var 2.155 kvinder blevet diagnosticeret med en invasiv brystkræft, men fire timers ugentlige gåture i de foregående fire år medførte en 10 procents nedsat risiko for invasiv brystkræft sammenlignet med kvinder, der var mindre aktive.

Mindre træthed

Ifølge et studie fra 2008, giver det et energi-boost på 20 pct. og en begrænsning af træthedsfølelse på 65 pct., hvis du følger et fast program, der går ud på jævnligt at gå en tur.

Læs også: 13 grunde til at du altid er træt

Blandt kræftpatienter har man også fundet, at en 20-minutters gåtur hjælper mod trætheden. Patienter med moderat eller alvorligt træthedsfølelse viste en forbedring på 27 pct. efter tre måneder jævnlige gåture.

Slidgigt

Risikoen for problemer i forbindelse med slidgigt i knæene bliver betragteligt mindre for hvert 1.000 skridt du går dagligt.

Læs også: 10 superfoods mod slidgigt

Det viser en undersøgelse fra Boston University i Massachusetts, der tyder på, at bare 6.000 skridt om dagen kan beskytte personer, der allerede har slidgigt - eller risiko for slidgigt - i knæene, mod mobilitets-problemer som f.eks at have svært ved at komme op fra en stol eller at gå på trapper.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.