5 fejl der ødelægger din søvn

Ryd op i dit soveværelse og drop middagsluren – så kan du sove bedre om natten.
Har du problemer med at sove? Så prøv at gøre disse fem ting anderledes.
Har du problemer med at sove? Så prøv at gøre disse fem ting anderledes. Foto: Scanpix/Modelfoto

Har du svært ved at falde i søvn om aftenen, og kan du ikke umiddelbart se en grund til det, er der måske hjælpe at hente her.

Der er nemlig en række vaner, som i løbet af morgenen, dagen og aftenen kan ødelægge dine muligheder for at få en god nats søvn.

Huffington Post har samlet fem af dem:

  1. Du roder i soveværelset

Har du vasketøj liggende på gulvet og computer og arbejdspapirer spredt ud over sengen? Hvis du roder for meget i dit soveværelse, kan det faktisk forstyrre din søvn.

- Du bliver påvirket af miljøet omkring dig, så hvis det sidste, du ser, inden du går i seng, er rod, vil dine tanker være mere intense og negative, forklarer Wei-Shin Lai, der er læge ved Penn State University.

- Når du smider ting væk, er du færdig med dem. At have ting liggende, du er færdig med, ved siden af dig, får dig til at tænke på dem i stedet for at rykke videre, siger lægen.

Løsning: Ryd op i soveværelset og skab i stedet nogle hyggelige og ryddelige omgivelser.

Rødvin kan også ødelægge din søvn: Læs på Madogbolig.dk, hvordan den påvirker din søvn

  1. Du spiser ikke nok

Hvis du går sulten i seng, er der stor chance for, at det påvirker din søvn. Derfor vil en lille snack på 150 kalorier inden sengetid give dig den rette mængde energi til at få en god, dyb og afslappende nats søvn.

- Særligt kulhydrater er hjælpsomme, fordi de øger insulinniveauet, hvilket er med til at øge mængden af søvnhormonet serotonin i hjernen, forklarer Robert Oexman, der er leder af Sleep to Live Institute i Missouri.

Løsning: Spis en halv kop kogt pasta, en halv kop fuldkornscornflakes med mælk på eller et knækbrød med lidt pålæg på inden sengetid.

  1. Du sover for meget

Snupper du en lur på vej hjem i toget eller foran fjernsynet om aftenen? Så bliver din krop nemlig forvirret og får forstyrret søvnrytmen, siger Robert S. Rosenberg, der er leder af Sleep Disorders Center i Arizona.

Løsning: Hold dig vågen i løbet af dagen, og gem trætheden til soveværelset. Føler du dig meget træt, når du ligger foran fjernsynet om aftenen, så rejs dig op og stræk ud. Det øger nemlig mængden af ilt i kroppen, og det får din krop lidt i gang igen.

Det er i øvrigt også en god idé at begynde dagen med yoga eller udstrækningsøvelser.

På søndag.dk får du 10 konkrete søvnråd, der virker!

  1. Du forsøger at indhente søvn

Kan du kun nå at sove mellem fire og seks timer i hverdagene, skal du ikke satse på, at du kan indhente de manglende timer.

- Det her med at indhente manglende søvn kan ikke lade sig gøre. Du kan ikke ’fortryde’ din søvnmangel. Hvis du kun får fire til fem timers søvn om natten i hverdagene og så sover otte-ti eller flere timer i weekenden, forstyrrer du bare kroppens indre ur, forklarer Robert S. Rosenberg fra Sleep Disorders Center i Arizona.

Det betyder, at du kan have svært ved at falde i søvn, når din krop udsættes for et så irregulært søvnskema.

Løsning: Gå i seng på samme tid om aftenen, og stå op på samme tidspunkt om morgenen. Hvis du vil sove lidt længere i weekenden, så skub din sengetid en time – så søvnregnskabet stadig passer i sidste ende.

En voksen person skal gerne have mellem syv og ni timers søvn hver nat.

Derfor må du godt tage en middagslur +5 andre facts om søvn

  1. Du spiser ikke morgenmad

Dropper du morgenmaden, kan det faktisk påvirke din søvn om aftenen. Spiser du morgenmad inden for en time efter, du er stået op, ’synkroniserer’ den kroppens indre ur resten af dagen, så din vågen/sove-rytme passer.

Morgenmaden er altså med til at regulere dit stofskifte.

- Uden morgenmad tror din krop, at den er ved at blive udsultet. Og det øger produktionen af stresshormonerne kortisol og adrenalin, hvilket gør det svært for dig at falde i søvn om aftenen, forklarer Carl W. Bazil, der er professor i neurologi ved Colombia University og leder af Colombia Comprehensive Sleep Center ved Neurological Institute i New York.

Løsning: Spis en proteinrig morgenmad bestående af f.eks. en portion yoghurt og et glas fedtfattigt mælk, råder Carl W. Bazil til. Det giver dig 20 g protein, der hjælper dig med at holde styr på det indre ur og dermed med at falde i søvn om aftenen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.