400.000 lider af skrækkelig sygdom uden at vide det

Cirka 400.000 danske kvinder og mænd lever med sygdommen osteoporose, hvor knoglerne med alderen bliver mere og mere skrøbelige. Men det er langt de færreste, som er klar over, at de har sygdommen, hvilket kan have fatale følger.
Du kan være en af de mange, som har knogleskørhed uden at vide det.
Du kan være en af de mange, som har knogleskørhed uden at vide det. Scanpix

Det er international osteoporosedag den 20. oktober, og verden over bliver der sat fokus på sygdommen, og det er der kraftigt brug for her i landet, fortæller landsformand i Osteoporoseforeningen, Ulla Knappe, i en pressemeddelelse:

- Der er behov for en indsats nu – ikke om 10 eller 20 år. For udiagnosticeret knogleskørhed er en bombe under sundhedssystemet, siger hun og slår dermed fast, at alt for mange mennesker går uvidende omkring med den skrækkelige sygdom.

Sygdommen gør dine knogler mere og mere porøse, så de nemt brækker selv ved de mindste belastninger.

Sker det, er det svært at komme oven på igen.

Det er WHO og Sundhedsstyrelsen, der har fundet frem til, at 400.000 danskere lever med sygdommen uden at vide det. Officielt er det kun 130.000 danskere, som er diagnosticeret.

Får ingen forbyggende behandling

Det betyder altså, at rigtig mange danskere ikke ved, at de skal være varsomme med deres kroppe. De ved heller ikke, at de burde være i forebyggende behandling, så de bedre kan komme sig over eventuelle brud.

Det er skidt for den enkelte person, men også skidt for samfundet, som bruger et hav af midler på at behandle folks eftervirkninger.

Men hvorfor får så få en diagnose, når det er så vigtigt?

Det har en rapport udgivet af International Osteoporosis Foundation (IOF) kigget nærmere på, og de peger på, at der er for lidt fokus på sygdommen, når patienter har deres første brud og for dårlig samarbejde på tværs af faggrupper generelt.

Det er landsformand i Osteoporoseforeningen, Ulla Knappe, enig i. Hun eftersøger bedre organisering, så færre danskere går rundt uden at vide, de er syge. 

Fakta om knogleskørhed

  • Ubehandlet knogleskørhed øger markant risikoen for brud på rygrad, underarm, håndled, lårben og hofte.
  • Hver andet brud, som rammer mennesker over 50 år, skyldes knogleskørhed.
  • Halvdelen af alle brud, som sker på grund af knogleskørhed, kunne undgås med forebyggende behandlinger. 
  • Der er mennesker, som har større risiko for at få sygdommen end andre, fordi den er i familien.
  • Kost, rygning, motion og alkohol spiller ind på udviklingen af sygdommen. 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.