4 tegn på at du risikerer Alzheimers

Alzheimers rammer tilsyneladende i flæng, men forskellige undersøgelser tyder på at der er nogle tegn, som kan forudsige risikoen for at man bliver ramt af hjernesygdommen.
Alzheimers ødelægger langsomt hjernen og medfører døden i løbet af ca. 10 år.
Alzheimers ødelægger langsomt hjernen og medfører døden i løbet af ca. 10 år. Foto: Depositphotos

1. Snorken

En sammenligning af deltagere, der udviklede Alzheimers sygdom i løbet af en undersøgelse fra New York University Langone Medical Center viste, at dem med natlige vejrtrækningsproblemer udviklede Alzheimers fem år tidligere. Søvnapnø medførte også mildere kognitive problemer 10-13 år tidligere.

Læs også: Søvn rydder ud i hjernens giftige affald

Men forskerne fandt også, at mennesker, der behandlede deres snorken med en såkaldt CPAP-maske mod søvnapnø først blev diagnosticeret med kognitive problemer ca 10 år senere end mennesker, der ikke fik behandlet deres søvnproblem - som hhv. 82- og 72-årige.

2. Stress

Kvinders stress medfører varige hjerneændringer, der senere kan betyde at man får Alzheimers.

Det viser et langvarigt studie over 40 år af svenske kvinder, der hvert femte år blev analyseret for psykologiske problemer som angst, stress, søvnproblemer og frygt.

Læs også: 10 tidlige tegn på demens

En fjerdedel af kvinderne havde oplevet mindst én stressende begivenhed ved starten af undersøgelsen. Den mest almindelige stressfaktor var psykisk sygdom hos et nært familiemedlem (søskende 32%, mor 27%, far 19%).

Antallet af stressfaktorer kvinderne rapporterede i 1968 var forbundet med en 21 % øget risiko for at udvikle Alzheimers sygdom og en 15 % øget risiko for at udvikle enhver form for demens, viser undersøgelsen.

3. Forkølelsessår

Går du rundt med et jævnligt udbrud af forkølelsessår, så har du en forøget risiko for at blive ramt af Alzheimers.

Læs også: 12 madråd mod Alzheimers

"Vores resultater viser tydeligt, at der er en sammenhæng mellem infektioner af herpes simplex virus (populært kaldet forkølelsessår, red.) , og risikoen for at udvikle Alzheimers sygdom. Det betyder også, at vi har nye muligheder for at udvikle behandlingsformer for at stoppe sygdommen," siger Hugo Lövheim, lektor på Institut for Samfundsmedicin og rehabilitering ved Umeå Universitet og en af forskerne bag undersøgelsen.

4. Overvægt

En ny undersøgelse viser at overvægt omkring 50-års alderen øger risikoen for at man bliver ramt af Alzheimers tidligt.

Undersøgelsen fra det amerikanske National Institute of Ageing fulgte omkring 1400 deltagere fra de var ca. 50 år i de næste 14 år og sammenlignede vægten på de deltagere, der fik Alzheimers.

Læs også: 10 overraskende madråd mod overvægt

I gennemsnit viste undersøgelsen, at overvægtige deltagere med et BMI over 25 fik Alzheimers 6,7 måneder tidligere end normalvægtige deltagere. Men jo mere overvægtige deltagerne var, des tidligere blev de ramt af sygdommen.

Deltagere med et BMI på 30 fik således sygdommen et år tidligere end deltagere med et BMI på 28.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.