4 skjulte tegn på at du risikerer et slagtilfælde

Risikoen for at blive ramt af en blodprop eller en blødning i hjernen stiger med alderen pga. åreforkalkning, rygning, overvægt og en generelt usund livsstil, men også mere overraskende årsager.
Et slagtilfælde kan ramme som enten blodprop eller en hjerneblødning.
Et slagtilfælde kan ramme som enten blodprop eller en hjerneblødning. Foto: Depositphotos

Det kan være svært at gennemskue om man har en forøget risiko - selv for lægen, hvis du ikke gennemgår et grundigt helbredstjek.

Nogle skjulte tegn på at du risikerer et slagtilfælde bør få dig til at overveje med din læge om du skulle blive tjekket grundigt.

1. Lang søvn

En helt ny undersøgelse fra University of Cambridge i England med mere end  9.000 personer med en gennemsnitsalder på 62 år viste, at mere end 8 timers søvn hver nat var forbundet med en 46 procent øget risiko for slagtilfælde i forhold til personer, der sover 6-8 timer pr. nat.

Hvad mere er, så fandt forskerne også, at folk, der øgede deres mængde af søvn fra 6-8 timer hver nat til mere end 8 timer i løbet af en ti-årig opfølgningsperiode, havde en fire gange større sandsynlighed for at få et slagtilfælde, sammenlignet med dem, der fortsat sov 6- 8 timer.

2. Migræne

Kvinder, der har migræne med aura, hvor man ser farver, mønstre, pletter og blinkende lys, har større risiko for slagtilfælde.

Det viser en undersøgelse af 27.860 kvinder, hvoraf 1.435 havde migræne med aura. I løbet af den 15-årige undersøgelse, var der 1.030 tilfælde af hjerteanfald, slagtilfælde eller død pga. hjertekar-problemer.

Læs også: 12 madråd mod hovedpine

"Efter højt blodtryk var migræne med aura den næststørste enkeltårsag til risikoen for hjerteanfald og slagtilfælde," siger undersøgelsens forfatter Dr. Tobias Kurth fra Brigham and Womans Hospital i Boston.

3. Depression

Deprimerede midaldrende kvinder har næsten dobbelt så stor risiko for at få et slagtilfælde.

Det viser en australsk undersøgelse, hvor forskerne fulgte 10.547 kvinder mellem 47 og 52 år i en periode på 12 år og afslørede, at deprimerede kvinder har en 1,9 gange øget risiko for slagtilfælde sammenlignet med dem, der ikke var deprimeret.

Læs også: 14 overraskende årsager til smerter

Det er stadig uklart, hvorfor depression er forbundet med slagtilfælde hos kvinder.

"Kroppens inflammatoriske og immunologiske processer og deres indvirkning på vores blodkar kan være en del af årsagerne til det," siger undersøgelsens forfatter dr. Caroline Jackson.

4. Hovedpine under sex

Især mange mænd får hovedpine, når de dyrker sex, men det er kun omkring 1 uf ad 100, der taler med lægen om det.

Læs også: 9 overraskende grunde til forhøjet blodtryk

"Hovedpine forbundet med seksuel aktivitet kan være yderst smertefuldt og skræmmende," siger dr. Jose Biller, fra Loyola University Medical Center, der har undersøgt forekomsten.

De fleste hovedpineanfald i forbindelse med sex er uskadelige. Men nogle hovedpiner kan være et tegn på livstruende tilstande såsom blødninger i hjernen, hjerne aneurisme, slagtilfælde og andre former for skader i hjernen.

Læs også: 11 madråd, der kan forebygge slagtilfælde

"Vi anbefaler, at patienter, der får hovedpine, når de dyrker sex, gennemgår en grundig neurologisk evaluering for at udelukke sekundære årsager, der kan være livstruende.”

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.