4 overraskende fordele ved at være overvægtig

Selv om de fleste kæmper for at slippe af med overvægten, så er der faktisk flere gode grunde til ikke at kæmpe alt for hårdt for at slanke sig.
Lidt sul på kroppen har vist sig at beskytte mod flere sygdomme og for tidlig død af hjertesygdom.
Lidt sul på kroppen har vist sig at beskytte mod flere sygdomme og for tidlig død af hjertesygdom.

For selv om du måske kommer til at  se bedre ud og føle dig bedre tilpas når du slanker dig, så tyder flere undersøgelser på at der er fordele ved i hvert fald en smule overvægt.

1. Leddegigt

Er du overvægtig kan det faktisk vise sig at beskytte dig mod risikoen for at udvikle leddegigt.

Det antyder et nyt studie fra Lund Universitet, hvor forskere har analyseret data fra to sundhedsundersøgelser med i alt 50.705 deltagere og konstateret en stærk sammenhæng mellem et højt BMI hos mænd og en lavere risiko for at udvikle leddegigt.

Resultaterne, der er offentliggjort i tidsskriftet Rheumatology, viste at mænd med et BMI over 25 i den ene undersøgelse var 63 procent mindre tilbøjelige til at udvikle leddegigt, mens de i den anden undersøgelse var 40 procent mindre til bøjelige til at udvikle gigtsygdommen.

2. Hjertesygdom

En flerårig norsk undersøgelse fra 2014 af over 4000 mænd og kvinder viste, at kvinder så ud til ligefrem at være beskyttet mod hjertesygdom, hvis de var overvægtige.

I forhold til normalvægtige kvinder havde overvægtige kvinder med hjertesygdom en 50 procent lavere risiko for at blive ramt af infarkt (vævsdød grundet manglende ilttilførsel) i hjertet.

Læs også: Overvægtige 50-årige lever længere

Dertil kom at fede kvinder med et BMI over 30 ikke så ud til at have en forøget risiko for at få en hjerteinfarkt.

3. Blodforgiftning

Overvægtige er tilsyneladende bedre beskyttet mod at dø af blodforgiftning end slanke mennesker.

Det viser i hvert fald en overraskende undersøgelse fra University of Michigan Health System, hvor forskere har afsløret dette fedmeparadoks blandt ældre amerikanere, der er blevet ramt af sepsis, som er den medicinske betegnelse for blodforgiftning.

Læs også: 8 madråd til at smide mavefedt

I en undersøgelse af 1.404 patienter, var overvægtige mere tilbøjelige til at overleve sepsis, der i Danmark rammer omkring 20.000 årligt. Patienter rammes ofte i forbindelse med hospitalsbehandling, hvor bl.a. stafylokokker og andre infektioner starter en blodforgiftning.

4. Demens

Overvægtige midaldrende ser ud til at have en mindre risiko for demens end normalvægtige.

Det viser den hidtil største befolkningsundersøgelse, hvor forskere har gennemtrawlet patientinformation registreret ved almindelige besøg hos praktiserende læger i næsten 20 år hos næsten to mio. briter.

Læs også: 8 madråd mod demens

Resultaterne viser at risikoen mindskes, des mere du vejer som midaldrende. Personer med et BMI over 30 har en 30 procent mindre risiko end normalvægtige.

Risikoen mindskes gradvist mere og mere indtil et BMI på 35, hvorefter fordelen langsomt bliver mindre og mindre.

Læs også: Tab over 4 kilo med dette simple vandtrick

Men risikoen for demens er stadig hele 29 procent mindre i forhold til normalvægtige hos meget fede mennesker med et BMI højere end 40.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.