4 myter, der kan ødelægge dit vægttab

Når man prøver at tabe sig er der mange gode råd at få. Men ikke alle gode råd holder vand. Nogle af dem er snarere myter, som ikke har hold i virkeligheden og som i stedet kan ødelægge dit vægttab. Hér er fire af dem…
Kan man virkelig tabe sig af at drikke masser af vand?
Kan man virkelig tabe sig af at drikke masser af vand? Scanpix / modelfoto

Har du også prøvet at tabe dig? Så har du sikkert også mødt den byge af gode råd, der hurtigt rammer én. Som regel er rådene velmente og kan også være ganske gode… Men nogle af dem holder ikke vand, hvis man undersøger dem lidt grundigere. Det er der bare ikke ret mange af os, der gør. Dels fordi, vi har alt for travlt i hverdagen til at dykke ned i baggrunden for rådene, dels fordi vi jo så gerne vil tro på, at de kan hjælpe os med at nå vores mål lidt hurtigere.

På den måde kan nogle råd, som i virkeligheden ikke er særligt gode eller som direkte modvirker dit vægttab ende med at blive en slags myte, som ingen stiller spørgsmålstegn ved. Det har det amerikanske sundhedssite Healthguidance.org imidlertid gjort, og hér punkterer de fire af de værste myter:

Slanke-myte nummer 1:

Drop et måltid – så taber du dig hurtigere

Det virker jo logisk. Lad være med at spise så meget, som du plejer – så taber du dig også. Men virkeligheden er desværre mere indviklet end som så. Dropper du et måltid eller spiser du i det hele taget for lidt i løbet af en dag, træner du samtidig kroppen til at oplagre fedt. Det er et urinstinkt, som kroppen reagerer på: Hvis ikke der er mad nok, må den lagre dét, den kan finde. Det betyder, at den lagrer alt det, den kan – og så er du ved at dø af sult ved det næste måltid, hvorfor du højst sandsynligt kommer til at spise for meget.

I stedet skal du sørge for at spise løbende hen over dagen og være sikker på, at din krop får den næring, den har brug for. Hverken mere eller mindre.

Tab dig med træning: Læs mere på Q.dk

Slanke-myte nummer 2:

Bananer feder

Mange taler om, hvor meget bananer feder og at man skal holde sig væk fra dem, hvis man gerne vil tabe sig. Men i gennemsnit indeholder en banan 100 kalorier. Det svarer til 1/7 del af det antal kalorier, der typisk er i en enkelt pizzaslice. Så det er i hvert fald en sandhed med modifikationer, at bananer feder. Dertil kommer alle de andre gode ting ved bananer: At de er gode til at stoppe den lille sult om eftermiddagen, at de kan hjælpe med at holde blodtrykket i balance og at de booster vores immunsystem.

Slanke-myte nummer 3:

Masser af vand får dig til at tabe dig
Drikker du meget sodavand og andre sukkerholdige drikkevarer, så er det klart, at det vil styrke dit vægttab at bytte disse drikkevarer ud med rent vand. Men det er en misforståelse at dét at drikke vand kan øge dit vægttab i sig selv. Drikker du en masse vand, vil du muligvis føle dig mæt umiddelbart efter, men vand kan ikke erstatte den næring, som din krop har brug for og kan ikke slukke en sult. At du ved at drikke meget vand så at sige kan skylle fedtet ud af kroppen passer desværre heller ikke.

Balder af stål – sådan få du det: Læs mere på Q.dk

Slanke-myte nummer 4:

Du skal holde dig væk fra chokolade
Der er rigtig mange myter, som handler om chokolade. Spiser du en chokoladebar skal du træne i en time eller mere for at forbrænde den. Chokolade giver bumser. Chokolade gør dig tyk. Disse ting kan godt være rigtige, hvis der er tale om netop en chokoladebar, som ofte er fyldt med alt muligt andet end ordentlig chokolade.

Men går du efter mørk chokolade med et reelt chokolade indhold på minimum 75%, så er chokolade faktisk rigtigt godt for dig. Blandt andet forbedrer det hjertefunktionerne og kan på den måde være med til at holde et højt blodtryk nede. Samtidig er nogle sorter anti-bakterielle, hvilket er godt for tænderne og chokoladen indeholder også serotonin; også kaldet lykke-hormonet, som også er dét en god træning eller sex sætter i gang. Så en god chokolade indimellem skader ikke dit helbred – det gør det kun bedre.

Sådan stopper du overspisningen: Læs mere på Q.dk

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.