3F'ere frygter fyringer og nedslidning: "Meget bekymrende"

3F'ere i det offentlige frygter højere arbejdstempo, mere udlicitering og fyringer, viser en ny rundspørge.
Blandt andet rengøringsassistenter frygter fyringer og nedskæringer i fremtiden.
Blandt andet rengøringsassistenter frygter fyringer og nedskæringer i fremtiden. Foto: Scanpix/arkiv

To ud af tre offentligt ansatte 3F'ere har oplevet nedskæring på arbejdspladsen det seneste år. De frygter yderligere forringelser i fremtiden, viser ny rundspørge. Det offentlige skal løse flere opgaver, uden at der kommer flere ressourcer til, siger professor til Fagbladet 3F.

64 procent af 3F'erne i det offentlige har oplevet nedskæringer på deres arbejdsplads inden for det seneste år. De må løbe hurtigere, har oplevet kolleger blive fyret eller har fået et generelt dårligere arbejdsmiljø. 44 procent af 3F'erne har tillige en kollega, der har været sygemeldt med stress. Sådan lyder svarene i en rundspørge blandt 2.500 rengøringsassistenter, specialarbejdere, gartnere og teknisk-servicemedarbejdere ansat i det offentlige.

Når 3F'erne skal sætte ord på, hvad de er bange for vil ske i fremtiden, er det de samme faktorer, der går igen: 19 procent frygter udliciteringer. 18 procent er nervøse for øget nedslidning. Dernæst følger højere arbejdstempo og fyringer. Kun tre procent af de adspurgte frygter ikke, at der vil ske noget særligt på området.

Ifølge professor Helge Hvid, der forsker i arbejdsmiljø ved RUC, bekræfter tallene, at arbejdsforholdene i det offentlige er meget pressede i disse år.

- Den private sektor vokser, men den offentlige bliver mindre. Og det er ikke fordi, opgaverne bliver færre i det offentlige. Tværtimod skal det offentlige løse flere opgaver, men uden at der kommer flere ressourcer til. Der sker også udliciteringer, men det forbedrer ikke arbejdsmiljøet - nogle gange tværtimod, siger Helge Hvid.

Formand for den offentlige gruppe i 3F, Ellen K. Lykkegård, kalder undersøgelsens resultater for "meget bekymrende." Hun peger på, at inddragelse af medarbejderne er meget afgørende:

- 3F'erne ved ofte selv bedst, hvordan opgaverne løses mest fornuftigt. Inddragelse er også afgørende, når der sker omstillinger, så de ikke kommer som en tyv om natten, siger Ellen K. Lykkegaard.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.