3F til kommunen: Hvorfor bruge lægekonsulent, der mener syge snyder?

Lægekonsulent Vibeke Manniche mener, at kommunens medarbejdere bør undervises i, at nogle borgere overdriver og simulerer symptomer for at få sociale ydelser.
Det undrer mig, at kommunen fortsat bruger Lægeservice, lyder det fra John Hansen, der er formand for 3F i Mariagerfjord Kommune.
Det undrer mig, at kommunen fortsat bruger Lægeservice, lyder det fra John Hansen, der er formand for 3F i Mariagerfjord Kommune. Foto: 3F Mariagerfjord

Der burde være en rød lampe, der blinkede i Mariagerfjord jobcenter, når den ene kommune efter den anden dropper samarbejdet med Lægeservice Aps. Sådan lyder det fra John Hansen, der er formand for 3F i Mariagerfjord.

- Det undrer mig, at kommunen forsat bruger Lægeservice. Når man kigger på persongalleriet, så er det nogle meget specielle læger, der er tilknyttet, siger han.

Virksomheden er ejet af læge Vibeke Manniche, der også ejer kursusvirksomheden Liva Kurser. Hun har tidligere gjort sig bemærket, fordi virksomheden udbød kurser om sygdomssimulering.

Her kunne kommunens medarbejdere lære mere om det fænomen, at borgere overdriver og simulerer deres symptomer for at opnå en social ydelse.

Kurset er nu taget af programmet, men over for Avisen.dk opfordrede Vibeke Manniche dengang kommunerne til selv at afholde kurser om sygdomssimulering for deres medarbejdere.

- Overdrivelse og simulering finder sted på samme måde som skattesvig og fartovertrædelser, og derfor er det da væsentligt for folk, der arbejder med sociale ydelser, at kende til det, sagde hun dengang til Avisen.dk.

Ikke svindlere og bedragere alle sammen

I de sager, hvor John Hansens medlemmer har været i berøring med Vibeke Manniches Lægeservice, kan man godt se den holdning skinne igennem.

- Lad os tage det udgangspunkt, at de faktisk er syge, og er der så nogle, der svindler, så må vi se, om vi kan finde dem. Men hvis du tager det udgangspunkt, at de er svindlere og bedragere alle sammen, så bliver deres gang på jorden altså ikke nemmere, siger han.

John Hansen har også oplevet, at et medlem af 3F fik lavet en speciallægeerklæring af psykiater Lars Søndergaard, efter han havde mistet sin autorisation som psykiater, fordi han gav sine patienter for store doser medicin.

Kommunen sørgede dog for, at han blev taget af sagen, og Vibeke Manniche oplyser, at Lars Søndergaard ikke længere fungerer som lægekonsulent i Lægeservice.

Det tredje kendte ansigt i persongalleriet er psykiater Henrik Day Poulsen. Han har også tidligere provokeret Avisen.dk's læsere med en påstand om, at hans patienter lyver sig syge for at få offentlige ydelser.

Stærke holdninger

Det undrer John Hansen, at Mariagerfjord Kommune vælger lægekonsulenter, der har så stærke holdninger til syge borgere.

- Er det derfor, Mariagerfjord Kommune vælger dem? Er det fordi, de siger, det vil vi have gjort noget ved det her. Vi vil have fjernet alle dem, der snyder og bedrager, spørger han.

Men det afviser arbejdsmarkedschef i Mariagerfjord Kommune, Michael Tidemand.

Lægeservice er blevet valgt blandt flere kandidater ud fra nogle objektive kriterier om at få den bedste kvalitet til den bedste pris.

- Jeg er da klar over, at de har nogle holdninger. Og der kan selvfølgelig godt være lidt højere til loftet, end der vil være hos nogle andre lægekonsulenter i forhold til, hvad der måske kan lade sig gøre. Det kan jeg selvfølgelig ikke udelukke. Jeg kan bare konstatere, at de har udført arbejdet korrekt og efter bogen, siger han.

Sådan bruger kommunerne lægeservice

Mariagerfjord Kommune

Konsulentbistand og sundhedsfaglig rådgivning i sager om sygedagpenge, kontanthjælp, revalidering, ledighedsydelsessager som ikke har været behandlet i Rehabiliteringsteamet, førtidspensionssager ud fra gammel pensionslov, førtidspensionssager som ikke har været behandlet i Rehabiliteringsteamet

Vejle Kommune

Lægeskøn i sager om sygedagpenge, førtidspension, fleksjob, ressourceforløb, revalidering og/eller kontanthjælp

Halsnæs Kommune

Lægeskøn og lægeattest i sager om sygedagpenge, førtidspension, fleksjob, ressourceforløb, revalidering og/eller kontanthjælp

Egedal Kommune

Enkelte speciallægeerklæringer i sager om sygedagpenge, førtidspension, fleksjob, ressourceforløb, revalidering og/eller kontanthjælp. Jobcentret bruger ikke Lægeservice, men regionens lægekonsulent, til lægeskøn. Det gør til gengæld kommunens handicapteam.

Faxe Kommune

Vurdering i forbindelse med tildeling af hjælpemidler

 

Randers Kommune

Vibeke Manniche opsagde selv samarbejdet efter kritik af hendes lægeskøn i Randers Amtsavis

Svendborg Kommune

Kommunen opsagde samarbejdet efter kritik af Vibeke Manniches lægeskøn i Svendborg Netavis

Kerteminde Kommune

Kommunen opsagde samarbejde med Vibeke Manniche

Frederikssund Kommune

Vibeke Manniche var ansat som lægekonsulent i Frederikssund Kommune, samtidig med at kommunen købte lægekonsulentydelser af hendes virksomhed Lægeservice Aps. Vibeke Manniche er ikke længere ansat, og kommunen bruger ikke længere Lægeservice.

Holstebro Kommune

Brugte i maj og juni 2016 Lægeservice til lægeskøn i sager om sygedagpenge, førtidspension, fleksjob, ressourceforløb, revalidering og/eller kontanthjælp. Men samarbejdet er ophørt.

UDVID

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.