3F: Strejkende metroarbejdere drukner i lønkaos

Op mod 80 medarbejdere på metrobyggeriet i København føler sig snydt af deres arbejdsgiver, Cipa.
- Afmagten og frustrationen er tydelig herude. De har ikke fået den løn, som der står i deres kontrakt, siger Jens Kirkegaard, gruppeformand i 3F’s byggegruppe.
- Afmagten og frustrationen er tydelig herude. De har ikke fået den løn, som der står i deres kontrakt, siger Jens Kirkegaard, gruppeformand i 3F’s byggegruppe. Bax Lindhardt/Scanpix

De har mistet tilliden til ledelsen og får ikke den løn, de er blevet lovet.

Sådan er virkeligheden for 50 til 80 italienske og rumænske metroarbejdere fra selskabet Cipa. De nedlagde onsdag arbejdet, fordi de er utilfredse med de lønforhold, som arbejdsgiveren Cipa tilbyder dem. Det siger Jens Kirkegaard, gruppeformand i 3F’s byggegruppe.

- Afmagten og frustrationen er tydelig herude. De har ikke fået den løn, som der står i deres kontrakt. De er blevet trukket i løn for alt muligt mærkeligt, og nogle af dem har ikke fået deres lønsedler i fem måneder. Det her er tilsyneladende mange måneders frustrationer, som kulminerer, siger Jens Kirkegaard.

En rodebutik

3F er lige nu med i forhandlinger mellem medarbejderne og Cipa på pladsen.

- Det virker som en enorm rodebutik. Der er utvivlsomt store problemer herude, siger Jens Kirkegaard om situationen.

Over for TV2 News fortalte en talsmand for medarbejderne onsdag, hvilke arbejdsvilkår det italienske metrofirma Cipa byder dem.

- Vi har ikke fået lønseddel siden september. Og vi forstår ikke, hvor meget vi får i løn om måneden. De trækker udgifter til flybilletter, mad og det sted, vi bor, fra vores løn, så det ender med, at vi ikke har noget tilbage, som vi kan sende hjem til vores familier. Alt bliver taget fra os, siger han til TV 2 News.

Vi har ingenting

Mellem 50 og 80 italienske og rumænske metroarbejdere har nedlagt arbejdet.  Fagforeningen 3F oplyser, at de i flere måneder kun har fået 116 kroner i timen, selv om de er blevet lovet 127 kroner. Det bryder medarbejderne sig ikke om.

- Vi vil bare gerne have den løn, vi er blevet lovet, så vi kan sende penge hjem til vores familier. Vi bringer et stort offer ved at være i Danmark. Og vores familier skal ikke tro, at vi render rundt her og har det sjovt og bruger alle pengene på diskoteker. Sådan er det ikke. Vi har ingenting her. Og vi skulle reelt have en rigtig god løn, siger talsmanden til TV2 News.

Hovedentreprenøren på metrobyggeriet, Copenhagen Metro Team (CMT), der bruger Cipa som underleverandør, forklarer til Avisen.dk, at alle ansatte arbejder på de vilkår, som er fastsat af overenskomsten, og opfordrer parterne til at løse deres konflikter inden for de rammer.

Nye initiativer mod løndumping

Det er ikke mere end to uger side, at Metroselskabet i samarbejde med hovedentreprenøren på metrobyggeriet i København, Copenhagen Metro Team, CMT, tog initiativ til at bekæmpe løndumping på metrobyggepladserne.

Der blev blandt andet sat informationstavler op på alle 22 byggepladser, udleveret materiale om rettigheder til alle medarbejdere ligesom fagforeningerne fik rykkede ind i skurvogne på tre store byggepladser.

Krav på 47 millioner

I midten af januar fremsatte 3F på vegne af 30 metroarbejdere et krav på hele 47 millioner kroner i bod og erstatning til Cipa.

Ifølge 3F havde Cipa igennem to år betalt ned til 50 kroner i timen til de ansatte.

I sommer kom det frem, hvordan Cipa kun lønnede de ansatte for 37 timer, selvom en række rumænske arbejderes timesedler viste, at de arbejdede 60 timer om ugen. Det samme fremgik af Cipas eget vagtskema.

Selvom firmaet skrev den korrekte mindsteløn på 115 kroner på lønsedlen, endte den reelle timeløn således langt under dansk standard.

'Knepper dig i røven'

Avisen.dk har tidligere skrevet om det barske arbejdsmiljø og arbejdsforholdene på metrobyggerierne i København.

En utilfreds chef har således råbt til en ansat: 'jeg får ham der til at kneppe dig i røven, og så bliver du sparket om bord på den næste flyvemaskine'.

Læs også: Chef på metroen: "Jeg får ham der til at kneppe dig i røven"

I en anden grim sag blev en  byggeleder vred på en ansat og bankede hans hånd ind i et bræt, så den blev spiddet på et søm.

Læs også: Metro-chef anmeldt for rå vold: Ansat spiddet med søm

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.