3F stævner jysk Kommune i sygedagpengesag: Borgere har fået fejlagtig rådgivning

3F har stævnet Kolding Kommune i en principiel sag om efterbetaling af sygedagpenge til en borger, der ulovligt fik dem frataget med tilbagevirkende kraft.
Kolding Kommune har hidtil henvist til, at en række sager falder for en forældelsesfrist. Det mener 3F ikke er korrekt. 
Kolding Kommune har hidtil henvist til, at en række sager falder for en forældelsesfrist. Det mener 3F ikke er korrekt.  Foto: Scanpix arkiv

3F har stævnet Kolding Kommune i en principiel sag om efterbetaling af sygedagpenge til en borger, der ulovligt fik dem frataget med tilbagevirkende kraft.

Det skriver Fagbladet 3F.

Stævningen sker efter, at kommunen har afvist at efterbetale 35.000 kroner i sygedagpenge til borgeren med henvisning til, at hans sag er forældet. Afgørelsen i den kommende retssag kan få betydning for mange borgeres sygedagpengesager rundt om i landet. Det vurderer 3F.

- Alle de borgere, som uberettiget har fået stoppet deres sygedagpenge med tilbagevirkende kraft, har været uvidende om deres krav, da de har stolet på kommunernes og Ankestyrelsens fejlagtige rådgivning. En sådan systematisk og fejlagtig professionel rådgivning må betyde, at forældelsesfristen er suspenderet, siger Ellen K. Lykkegaard, socialpolitisk ansvarlig i 3F.

3F vandt i september 2015 en principiel sag i Højesteret på vegne af et kvindeligt medlem, der af Kolding Kommune fik frataget sine sygedagpenge med tilbagevirkende kraft. Højesteret slog med dommen fast, at kommuner ikke har lov til at træffe afgørelser med tilbagevirkende kraft.

Efter Højesterets afgørelse har Kolding Kommune i februar afvist at efterbetale sygedagpenge til 3F'er John Steffensen, der også fik sygedagpenge frataget med tilbagevirkende kraft. Kommunen stoppede 25. juli 2011 John Steffensens sygedagpenge med tilbagevirkende kraft fra 3. december 2010.

I Kolding Kommunens afvisning til John Steffensen henviser kommunen til, at sagen er forældet, da det er mere end tre år siden, at kommunen senest traf afgørelse i sagen. I afvisningen gør Kolding Kommune også opmærksom på, at kommunens afgørelse om sygedagpengestop ikke har været anket til Ankestyrelsen eller indbragt for domstolene, hvilket kunne have afbrudt den treårige forældelsesfrist.

54-årige John Steffensen har ikke længere stor tiltro til Kolding Kommune, og hans forventninger er små.

- Jeg er glad for, at sagen bliver ført, men frygter, at jeg ikke får noget ud af det. Kommunen leder efter smuthuller hele tiden og bruger den ene undskyldning efter den anden for at slippe for at efterbetale sygedagpengene. Det er mine penge, og det er ikke i orden, at kommunen løber fra regningen, siger John Steffensen, der blev tilkendt fleksjob 5. januar 2016 - og er i dag i praktik, mens han venter på fleksjobbet.

Kolding Kommunes borgmester Jørn Pedersen (V) oplyser, at han endnu ikke har haft mulighed for at se stævningen fra 3F.

- Jeg kan selvfølgelig ikke udtale mig i sagen, før jeg har gennemgået og vurderet stævningen, siger Jørn Pedersen.

Men forleden vurderede Jørn Pedersen, at mindst 117 borgere i Kolding Kommune ikke får efterbetalt i alt knap 12 millioner kroner i sygedagpenge på grund af den treårige forældelsesfrist. Den forældelsesfrist, som kommunen også forsøger at gøre i gældende i John Steffensens sag.

Borgmesterens vurdering skete på baggrund af et svar fra Statsforvaltningen til kommunen. Et svar, som borgmesteren ifølge Statsforvaltningen har udlagt forkert.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.