3F om strenge sagsbehandlingstider: "Folk må gå fra hus og hjem"

Øget sagsbehandlingstid kan betyde, at folk må gå fra hus og hjem, advarer Ulla Sørensen, der er chef for arbejdsmiljøet i 3F.
Regeringen har flyttet 3900 statslige arbejdspladser fra København.
Regeringen har flyttet 3900 statslige arbejdspladser fra København. Scanpix

Mange vil opleve endnu længere ventetid, hvis de har sager kørende ved offentlige myndigheder.

Det kan få katastrofale følger for 3F-medlemmerne, siger Ulla Sørensen, der er chef for arbejdsmiljøet i 3F.

- Når man er kommet til skade på sit arbejde, går man på sygedagpenge og mister sin daglige indtægt. Man mister sit eksistensgrundlag, siger hun til Avisen.dk.

Samlet set kan regeringens flytteplaner betyde, at sagsbehandlingstiden for tusindvis af borgere bliver endnu længere, skriver Politiken i dag.

"Fire år er lang tid at vente"

Ifølge arbejdsskadesikringsloven skal man have en afgørelse inden for et år, forklarer Ulla Sørensen.

- Et år er i sig selv lang tid at vente, men hvis man så skal vente i to, tre eller fire år, betyder det, at folk må gå fra hus og hjem, og det påvirker privatlivet. Det er simpelthen forfærdeligt for folk, at de ikke kan få erstatning, siger hun.

Især ved alvorlige ulykker kan behandlingstiden trække ud, forklarer arbejdsmiljøchefen. På den måde bliver mange dobbeltramt, fordi de både har fået reduceret deres arbejdsevne, har smerter og mangler deres penge, påpeger Ulla Sørensen.

- Det er samlet set uhensigtsmæssigt, siger hun, og peger på, at den eneste løsning på udfordringerne med ventetiderne er tilstrækkelige ressourcer og større stabilitet på de berørte arbejdspladser.

En styrelse i krise 

Allerede da regeringen i efteråret løftede sløret for, at omkring 3.900 statslige arbejdspladser skulle rykke til provinsen, udtrykte 3F bekymring, fortæller Ulla Sørensen.

Det var især oplysningen om, at den daværende Arbejdsskadestyrelse, der i dag hedder Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, skulle flytte til Hillerød, Haderslev og Vordingborg, der gav anledning til bekymring.

- Arbejdsskadestyrelsen var allerede dengang i krise, og der var meget lange sagsbehandlingstider. Styrelsen havde voldsomme administrative problemer, og så træffer man en beslutning om, at de oveni skal flytte, siger hun.

Fjernede fokus fra det væsentlige

Det betød, at alt for mange medarbejdere begyndte at tænke på udflytninger i stedet for at fokusere på at træffe afgørelser, mener hun.

- Styrelsen lå ned. Der var akut krise og sagsbehandlingstiderne var på vej op med frygtelig fart. Det var en styrelse i knæ, og så gav man dem et ordentligt hak i nødden, så de kom helt ned at ligge, siger Ulla Sørensen.

Sidste år tog det gennemsnitligt Arbejdsmarkedets Erhvervssikring 26 måneder at færdigbehandle en sag om tab af erhvervsevne. I dag tager det i gennemsnit 27 måneder, skriver Politiken.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.