3F: Kontanthjælpsloft kan føre til "working poor" i Danmark

Et loft over kontanthjælpen er vejen mod "working poor", som vi kender fra Tyskland, mener Ellen Lykkegård, som er formand for 3F's Offentlige gruppe.
- Et loft over kontanthjælpen er vejen mod "working poor", som vi kender fra Tyskland, mener Ellen Lykkegård.
- Et loft over kontanthjælpen er vejen mod "working poor", som vi kender fra Tyskland, mener Ellen Lykkegård. Preben Madsen / Midtjyske Medier

Regeringens kontanthjælpsloft vil kun føre til større fattigdom og løntryk. Det mener Ellen Lykkegård, formand for 3F's Offentlige gruppe. Hun peger på erfaringerne fra Tyskland, hvor lavere ydelser har ført til lavere lønninger.

- Han (beskæftigelsesministeren, red.) kan godt skyde en hvid pind efter, at lavere ydelser får flere i arbejde. Den køber vi ikke. Næsten tværtimod. Lavere ydelser trykker arbejdsmarkedet og øvrige ydelser. Vi får flere fattige børn, og uligheden vokser, siger Ellen Lykkegård til Fagbladet 3F.

Efter dagpengereformen slog igennem i 2013, røg flere tusinde 3F-medlemmer ud af dagpengesystemet og over i kontanthjælpssystemet. I første halvår 2012 var der pr. måned i gennemsnit godt 1.000 kontanthjælpsmodtagere, som var medlem af 3F. I første halvår året efter - altså efter dagpengereformen - var tallet tredoblet. I august i år var 2.700 kontanthjælpsmodtagere medlem af 3F.

- Tusinder af mennesker har mistet deres arbejde som følge af krisen, senere mistet dagpengene, og får nu kontanthjælp. Hvorfor skulle det være nemmere at finde et job, fordi man tager pengene fra folk? De har brug for hjælp, for eksempel uddannelse, mener Ellen Lykkegård.

- Et loft over kontanthjælpen er vejen mod "working poor", som vi kender fra Tyskland. Lavere ydelser presser samtidig lønnen på arbejdsmarkedet. Det får en stor social slagside, siger hun.

Ellen Lykkegård mener, at regeringen glemmer de langsigtede effekter.

- Men det der måske smerter mig allermest er, at lavere ydelser vil betyde flere børn, der må vokse op i fattige hjem med alle de konsekvenser, det har. Det smitter af på resten af deres liv. Og nu vil de heller ikke engang kunne holde ferie med deres forældre. Det er skammeligt, mener Ellen Lykkegård.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.