3F går nye veje for at hente tabte stuepige-millioner

3F har uretmæssigt opkrævet penge fra ikkemedlemmer via opkrævninger til virksomheder indenfor hotelrengøring. - Der skal være total fagforeningsfrihed, siger ekspert. 3F ser på, hvordan man kan lave nye former for aftaler med virksomhederne.

3F tager nye midler i brug for at få danske rengøringsvirksomheders hjælp til at finansiere fagforeningens arbejde, skriver Finans.

Det sker som konsekvens af, at retten i Glostrup sidste år vurderede, at 3F's tidligere metode betød uretmæssige opkrævninger fra ikkemedlemmer.

Ifølge Finans' oplysninger er de tre største virksomheder inden for hotelrengøring blevet præsenteret for forskellige modeller, hvor de skal betale et beløb til 3F.

I et tilfælde bliver der lagt op til, at en virksomhed skal betale i alt ca. 74.000 kr. om måneden til 3F for ansatte, der ikke er medlemmer af fagforeningen. Pengene vil dog være øremærket f.eks. uddannelse og faglige aktiviteter for virksomheden.

Manøvren overrasker erhvervsadvokat Peter Herskind, der er specialiseret i ansættelses- og erhvervsret.

"Man må ikke lave systemer, der på den ene eller anden måde omgår det helt overordnede og vigtigste hensyn: at der er total fagforeningsfrihed," siger han.

3F's metoder møder heller ikke forståelse i Horesta, der organiserer arbejdsgivere i hotel- og restaurationsbranchen.

"3F er vores overenskomstpartner, og vi støtter, at lønmodtagere melder sig ind i fagforeninger. Men derfra og til, at arbejdsgiver skal være med til at finansiere 3F, kan vi ikke bakke op," siger overenskomstchef i Horesta Marie Louise Larsen.

Ifølge formanden for 3F København, Bjarne Høpner, kigger man på, hvordan man kan lave nye aftaler med virksomhederne:

"Vi er ved at undersøge, om vi kan lave det på en anden måde, så folk, der arbejder under disse overenskomster, får glæde af det - bare på en anden måde."

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.