3F frygter tandløs fusion

3F’s formand Per Christensen advarer mod, at en hovedorganisation mellem LO og FTF bliver tandløs og skaber afstand til medlemmerne. Forsker mener, at fagbevægelsen risikerer total splittelse, hvis Harald Børsting tromler 3F
- Der er risiko for, at en fælles hovedorganisation kommer til at dække så brede interesseområder, at organisationen reelt bliver tandløs, hedder det i en mindrestalsudtalelse fra 3Fs Per Christensen i rapporten.
- Der er risiko for, at en fælles hovedorganisation kommer til at dække så brede interesseområder, at organisationen reelt bliver tandløs, hedder det i en mindrestalsudtalelse fra 3Fs Per Christensen i rapporten.

Smedene, sosuerne og HKerne i LO bør gå sammen med sygeplejerskerne, lærerne og pædagogerne i FTF og danne en helt ny hovedorganisation med 1,5 millioner lønmodtagere. Sådan lyder anbefalingen fra den politiske styregruppe, som i mere end et år har undersøgt fordele og ulemper ved et ægteskab mellem LO og FTF.

Store fagforbund som HK, FOA, Dansk Metal, Dansk Sygeplejeråd og Lærerforeningen er forelskede i ideen om en ny hovedorganisation. Men 3F har fået kolde fødder og har slet ikke lyst til at sværge evigt troskab med de offentligt ansatte i FTF.

Forbundsformand i 3F Per Christensen leverer en usædvanlig kras kritik af ægteskabsplanerne i styregruppens rapport.

- Der er risiko for, at en fælles hovedorganisation kommer til at dække så brede interesseområder, at organisationen reelt bliver tandløs, hedder det i en mindrestalsudtalelse fra 3Fs Per Christensen i rapporten.

Risikerer at blive svag i koderne

3F-formanden advarer også om, at de politiske meldinger fra en ny hovedorganisation risikerer at blive vage, fordi man ikke kan blive enige om ret meget.

- Erfaringerne fra det fælles valgoplæg viser, at politiske budskaber kan blive svage, når man skal favne mange grupper, lyder det fra 3F, der dermed også går hårdt til den store kampagne ’Sammen skaber vi værdi’, som LO og FTF for øjeblikket kører for fuld udblæsning.

- En større hovedorganisation med de nuværende 17 LO-forbund og 70 FTF-organisationer er et skridt væk fra medlemmerne, fastslår 3F i rapporten.

3F fremhæver i sin skarpe mindretalsudtalelse, at konsekvenserne af en konfliktstrategi er meget uklare. Desuden peges der på, at fagbevægelsen løbende har drøftet og ændret struktur de sidste 30 år uden, at det har haft positiv betydning i forhold til fagbevægelsens hovedudfordringer.

Advarer mod splittelse

- Det er vigtigt, at alle er trygge med konsekvenserne af fællesskabets beslutninger og forhastes processen, risikerer vi at gå splittede ind i en ny konstruktion, mener 3F.

I stedet for en fusion slår Per Christensen til lyd for et forstærket samarbejde.

Udover LO og FTFs formænd og næstformænd har i alt 10 forbundsformænd siddet med i den såkaldte styregruppe, og 3F er det eneste forbund, der ikke har lyst til at arbejde videre med ægteskabsplanerne.

Arbejdsmarkedsforsker på Aalborg Universitet, professor Henning Jørgensen, kalder 3F’s mindretalsudtalelse for usædvanlig hård og forudser, at der kommer krig på kniven i fagbevægelsen de kommende måneder.

- Det er et sprogbrug, der er så kraftigt, at jeg næsten kan læse, at det er en trussel om, at man ville kunne komme til at splitte LO, hvis Harald Børsting og de andre tilhængere ikke vil lytte og tage det lidt mere roligt med fusionsplanen, siger Henning Jørgensen.

Per Christensen vil lege Lyngsie

Han henviser til, at det ikke vil være første gang i historien, at 3F melder sig ud af LO. Tilbage i 1925 meldte Arbejdsmandsforbundet, som 3F hed dengang, med den daværende forbundsformand M.C. Lyngsie sine medlemmer ud af LO i tre år i protest mod LO.

- Det kan godt være Per Christensen vil lege Lyngsie i en periode, siger Henning Jørgensen.

Udover 3F er tre små forbund - Blik & Rør, Dansk El-Forbund og Malerforbundet - modstandere af en egentlig fusion med FTF. Og Henning Jørgensen mener, at Harald Børsting er nødt til at slå lyttelapperne ud.

- Man kan jo ikke tryne det her store og vigtige forbund i en demokratisk organisation som LO. Og man er også nødt til at lytte til modstanden i de små forbund og finde ud af, hvad de er bange for, hvis man vil undgå et brud, siger han.

Børsting kan ikke vende det blinde øje til

Arbejdsmarkedsforskeren har svært ved se, at Dansk Metal, FOA og HK kører videre og lader 3F stå på perronen.

- LO risikerer splittelse, hvis man isolerer 3F og blindt kører videre uden at tage mere hensyn til deres synspunkter. Så tror jeg godt, at 3F kan være ret rabiate og måske skille sig ud i en periode. Derfor vil de forsøge at lytte til Per Christensen, mener han.

Men samtidig pointerer Henning Jørgensen, at 3F ikke kan diktere de andre LO-forbund at vente med ægteskab, hvis de så inderligt ønsker sig det.

- Jeg tror ikke, at Per Christensen kan spænde ben for en sammenlægning, for han kan jo heller ikke pådutte alle andre hans meninger. Dermed er 3F i en situation, hvor de kan blive isoleret og lide nederlag, understreger han.

FOA-formand Dennis Kristensen har på sin facebook kaldt styregruppens anbefaling af at arbejde videre mod en sammenlægning for historisk.

- I virkeligheden en det en historisk enighed, som i mine øjne har ganske store perspektiver, mener Dennis Kristensen, der er fuldblodstilhænger af en fusion.

LO's hovedbestyrelse skal drøfte styregruppens anbefaling på et møde den 29. maj.

På LO-kongressen i oktober skal de 400 delegerede drøfte om man skal arbejde videre med en sammenlægning eller skrinlægge ideen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.