3F: Dagpengeforslag peger den rigtige vej

Formand for 3F Per Christensen ser med positive øjne på anbefalingerne fra Dagpengekommissionen. Men der skal findes flere penge, mener han.
- Dagpengekommissionens forslag peger i retning af et mere trygt og retfærdigt system, siger Per Christensen.
- Dagpengekommissionens forslag peger i retning af et mere trygt og retfærdigt system, siger Per Christensen. Foto: Henning Bagger

3F-formand Per Christensen mener, at Dagpengekommissionens forslag har gode elementer, men der skal findes flere penge.

- Dagpengekommissionens forslag peger i retning af et mere trygt og retfærdigt system. Og det er der i dén grad brug for. Men der er også forslag, som vil stille nogle ledige dårligere. Kommissionen lægger op til, at de ledige selv skal betale hele regningen, og det jeg er ikke enig i. Selvfølgelig skal enderne mødes, men det skal ske på en ordentlig måde, og derfor har jeg svært ved at se det ske uden, at der tilføres ekstra penge, siger han til Fagbladet 3F.

Per Christensen vurderer, at der overordnet set er lagt op til klare forbedringer af det nuværende dagpengesystem. Det gælder ikke mindst forslaget om, at alt arbejde i ledighedsperioden tæller med til forlængelse af dagpengene:

- Hvis vi havde haft løbende genoptjening, så ville næsten alle de 3F'ere, der mistede dagpengene sidste år, have fået dagpenge i længere tid. Det er meget vigtigt for mig, at det bliver lettere at genoptjene dagpenge, fastslår Per Christensen.

Der er flere andre forslag, der vil give mulighed for dagpenge i længere tid:

- Perioden med ret til supplerende dagpenge bliver ændret fra 30 uger til otte måneder, og der bliver bedre mulighed for genoptjening af supplerende dagpenge. Hjemsendelser bliver helt fritaget for tidsbegrænsningen, siger han.

Formanden er også tilfreds med, at forbruget af dagpenge fremover skal tælles i timer, og ikke i uger.

Men der er også knaster blandt forslagene, mener Per Christensen. Det gælder blandt andet, at satsen til nyuddannede sættes ned, og at der skal indføres karensdage.

- Det er klare forringelser. Set mit mine øjne handler det alene om, at kommissionen har ledt efter penge nogle steder til at betale forbedringer andre steder. Det dur ikke. Det er klart, at pengene skal passe. Men jeg har svært ved at se, det kan lade sig gøre, uden at der findes nogle ekstra, så vi får fjernet de værste forringelser, siger han til Fagbladet 3F.

Per Christensen lægger vægt på, at der kommer en bred politisk aftale:

- Vi skal have en bred, politisk aftale, så der kan skabes ro og tryghed om dagpengene frem over. Ingen kan være tjent med, at vi skal have et nyt dagpengesystem hvert femte år. Man skal vide, hvad man har at holde sig til, siger han.

- Selvfølgelig skal forbedringerne finansieres, for det koster jo penge at lave bedre regler. Men nogle af pengene bør findes udenfor dagpengesystemet. 3F vil gerne være med til at se, hvordan vi får enderne til at mødes, pointerer Per Christensen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.