3D-animation: Sådan så den nyopdagede vikingeborg ud

For nylig fandt danske arkæologer en hidtil ukendt ringborg fra vikingetiden. Nu giver en 3D-animation et unikt indblik i, hvordan borgen oprindeligt så ud.
Se den flotte animation på Videnskab.dk.
Se den flotte animation på Videnskab.dk. Screendump, Videnskab.dk

Af Videnskab.dk

- Det er næsten som en god kriminalroman – jeg har aldrig oplevet noget lignende.

Sådan sagde professor og arkæolog fra Aarhus Universitet Søren Sindbæk i september tidligere i år, da han bekræftede, at han i samarbejde med andre danske arkæologer og Danmarks Borgcenter havde fundet en ny vikingeborg ved Køge.

Det er første gang i over 60 år, at forskerne finder en såkaldt ringborg i Danmark.

Arkæologisk IT for Borgring-projektet har nu formået at lave en 3D-animation af den nyfundne vikingeborg, skriver Videnskab.dk.

Se 3D-animationen af vikingeborgen på Videnskab.dk

Rekonstruktionen er lavet ud fra de resultater, som man fandt ved udgravningen af vikingeborgen og fra forskellige rundspørger, som Aarhus Universitet og Museum Sydøstdanmark har lavet i 2014.

Dog pointerer folkene bag animationen, at dele af den kan være hypotetiske, da der stadig mangler sikre beviser på, hvordan for eksempel borgens huse så ud.

Vikingeborgen, der har fået navnet Borgring, blev ikke fundet ved en tilfældighed.

Læs også hos Videnskab.dk: Se det, før du tror det: Fisk æder fugl i luften

Ved at kigge på fire allerede kendte vikingeborges placeringer i det danske land, formodede forskerne, at der måtte ligge en skjult borg på Østsjælland.

Og ganske rigtigt: Ved hjælp af laseropmålinger og målinger af forstyrrelser under jordoverfladen, fandt forskerne hurtigt ud af, at deres formodning var rigtig.

Med fundet kender man nu til fem ringborge i Danmark, men flere eksperter vurderer, at flere vikingeborge vil dukke op i fremtiden.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Arkæologer: Flere vikingeborge vil dukke op

Danmark har fået en ny vikingeborg ved Køge

Se flot animation af kæmpe vikingebeboelse

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.