32-årig skal styre fest for 100.000 i Fælledparken

Når fagbevægelsen inviterer til 1. Maj i Fælledparken næste år, bliver det den 32-årige elektronikmekaniker Morten Skov Christiansen, der skal styre slagets gang. Han vil på barrikaderne for at skaffe flere praktikpladser.
1. Maj 2014 mødte en flok unge demonstranter op med fløjter til statsministerens tale. Unge skal på dagsordenen, lyder det fra ny formand for LO Hovedstaden.
1. Maj 2014 mødte en flok unge demonstranter op med fløjter til statsministerens tale. Unge skal på dagsordenen, lyder det fra ny formand for LO Hovedstaden. Bax Lindhardt/Scanpix

Da den bageruddannede Peter Kay Mortensen blev valgt som formand for LO Hovedstaden i 1995, kunne han byde velkommen til statsminister Poul Nyrup Rasmussen som taler på den store scene i Fælledparken 1. maj.

Nitten år i træk har Peter Kay Mortensen åbnet 1. maj festen på Fælleden. Og budt velkommen til skiftende LO-formænd og partiledere fra Socialdemokraterne, SF og Enhedslisten.

Men tirsdag aften stopper Peter Kay Mortensen som formand for LO-Hovedstaden. Og dermed er et generationsskifte på vej i LO Hovedstaden, der tæller 49 fagforeninger og repræsenterer cirka 190.000 smede, håndværkere, sosuer og andre lønmodtagere.

1. Maj skal være de unges fest

Ny mand i spidsen bliver den 32-årige elektronik-mekaniker, Morten Skov Christiansen, der til daglig arbejder som faglig sekretær i Metal Hovedstaden. Når LO Hovedstaden holder repræsentantskabsmøde tirsdag aften, er han eneste kandidat til formandsposten.

Morten Skov Christiansen skal nu forberede sig på, at byde 100.000 københavnere velkommen i Fælledparken næste år på Arbejdernes Internationale Kampdag.

»Det er en stor ære at få lov at byde velkommen til sådan en faglig fest. Jeg bliver nok lidt spændt,« siger han og fortæller, at han fra barnsben kom på Fælleden med sin mor.

Kritikere har længe talt om, at Arbejdernes Kampdag efterhånden er blevet en øl-dag frem for en kampdag. Men der er stadig masser af kamp i 1. Maj, lyder det fra den nye formand, der betegner 1. Maj som en kæmpe succes.

»I dag er 1. maj ved at blive revitaliseret. Der er engagement og aktiviteter lokalt fra morgenstunden i de forskellige fagforeninger, og der er optog ud til Fælledparken og masser af indholdsrige faglige debatter,« siger han.

»Men vi kan altid gøre det bedre. Jeg glæder mig til at være med til at forny kampdagen,« siger Morten Skov Christiansen.

Han peger på hovedstadens unge mennesker, som en mærkesag.

»Vi skal have de unge med os i fagbevægelsen. Nøglen til vækst og flere arbejdspladser ligger hos hovedstadens unge og ikke i lavere skat og afgifter eller en mindre offentlig sektor,« siger han.

Søgte 55 praktikpladser før det gav pote

Den nye LO-formand i København vil blandt andet kæmpe for at skaffe flere praktikpladser til de unge.

»Jeg søgte selv 55 virksomheder for at få en læreplads. Ringede dem alle op og besøgte de fleste. Heldigvis endte jeg med en samtale, og efterfølgende en læreplads samme sted. Selvom det er 15 år siden, er køen af unge uden en læreplads faktisk kun vokset. Og endda meget markant siden da. Det er uholdbart,« siger han.

Morten Skov Christiansen langer hårdt ud efter et samfund, der ifølge ham tillader at unge venter i månedsvis og årevis på at få en læreplads. Han mener, at fagbevægelsen burde have presset arbejdsgiverne hårdere.

»Jeg vil som formand for LO Hovedstaden sætte de unge øverst på dagsorden og kæmpe for flere lærepladser, og så vil jeg have flere unge til at vælge vores erhvervsuddannelser som første valg. Ellers kan vi godt vinke farvel til mange nye arbejdspladser i fremtiden,« siger han.

»Allerede nu kan vi se flaskehalsproblemer på arbejdsmarkedet, hvor virksomheder som ikke kan finde den efterspurgte arbejdskraft. Om få år vil særligt industrien og bygge-anlægs branchen skrige efter faglært arbejdskraft. Alt for mange unge vælger gymnasiet til og erhvervsuddannelserne fra. Især i hovedstaden. Det skyldes blandt andet den manglende prestige i erhvervsuddannelserne, og det faktum at unge flere steder har svært ved at finde en læreplads.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.