300 fyres i Danmark: Lundbeck-boss klar med voldsom spareplan

Lundbeck sætter gang i omfattende spareplan, der skal skære omkostninger med tre milliarder kroner. Omstruktureringer skal nedlægge omkring 1000 stillinger
Lundbeck sætter gang i omfattende spareplan, der skal skære omkostninger med tre milliarder kroner. Omstruktureringer skal nedlægge omkring 1000 stillinger.
Lundbeck sætter gang i omfattende spareplan, der skal skære omkostninger med tre milliarder kroner. Omstruktureringer skal nedlægge omkring 1000 stillinger. Foto: Asger Ladefoged/arkiv/Scanpix

Lundbeck sætter gang i omfattende spareplan, der skal skære omkostninger med tre milliarder kroner. Omstruktureringer skal nedlægge omkring 1000 stillinger.

Det fortæller Lundbecks nye topchef, Kåre Schultz, i forbindelse med fremlæggelsen af regnskabet for andet kvartal onsdag morgen.

Som konsekvens af spareplanen skal Lundbeck skære omkring 300 stillinger i Danmark, siger pressechefen i Lundbeck, Mads Kronborg, til Ritzau Finans.

Lundbeck har i øjeblikket omkring 6000 ansatte i 57 lande.

- Sammen med mit ledelsesteam er det min opfattelse, at Lundbeck med dette program kan drive en vedvarende værditilvækst for alle vore interessenter, siger selskabets nytiltrådte topchef, Kåre Schultz, i regnskabet.

- Vi er bevidste om, at disse beslutninger vil påvirke mange af vore medarbejdere, og vi vil gøre en indsats for at støtte disse medarbejdere, når vi implementerer ændringerne, tilføjer han.

Besparelserne skal hentes ved at omstrukturere alle hovedkontorsfunktioner, skære ned på generelle og administrative funktioner i dattervirksomheder og udvide det nyligt etablerede servicecenter i Krakow i Polen, oplyser Lundbeck.

Heller ikke selskabets forskningsafdelinger går fri:

- Inden for forskning og udvikling er en række besparende initiativer blevet identificerede, deriblandt nedlukning af udvalgte projekter på et tidligt forskningsstadie, skriver Lundbeck i regnskabet.

Det var på forhånd ventet af flere analytikere, at den nye topchef, Kåre Schultz, var klar til at fremlægge en plan for, hvordan han kan skabe bedre balance mellem indtægter og udgifter i selskabet, der blandt andet kæmper med udløbne patenter.

Udgifter til fratrædelsesordninger og omstruktureringer forventes at løbe op i 1,1 milliard kroner, og dertil kommer 0,6 milliarder kroner i nedskrivninger som følge "af ændrede ledelsesvurderinger af visse immaterielle rettigheder og faste aktiver".

Samlet må Lundbeck nedskrive for 1,7 milliarder kroner i tredje kvartal på disse poster. Dertil kommer en stor reklassificering af forsknings- og udviklingsudgifter.

- Som en del af omstruktureringsprogrammet indgår en reklassificering af 4,8 milliarder kroner til forsknings- og udviklingsudgifter i andet kvartal 2015.

- Reklassificeringen er en ændring i regnskabsmæssigt skøn baseret på ledelsens revurdering af visse tidligere aktiverede produktrettigheder, skriver Lundbeck.

Analytiker Michael Friis Jørgensen fra Alm. Brand Bank:

- Den nye topchef i Lundbeck, Kåre Schultz, har fået lov til at gå rigtig kraftigt til den, siger han.

Medicinalkoncernen Lundbec

Medicinalkoncernen Lundbeck fik ny topchef i maj, hvor Kåre Schultz trådte til. Læs her, om hvad det er for et selskab, han overtog styringen af.

- Lundbeck er en medicinalvirksomhed, som lever af at udvikle, producere og sælge lægemidler mod hjernesygdomme.

- Lægemidlerne er rettet mod sygdomme som psykotiske lidelser, epilepsi, depression og angst samt Huntingtons, Alzheimers og Parkinsons sygdomme.

- Virksomheden blev stiftet i 1915 af Hans Lundbeck som et handelsfirma, der handlede med en række så forskellige varer som maskiner, kiks, sødestoffer og biografudstyr.

- I 1930'erne begyndte Lundbeck pakning og produktion af lægemidler i Danmark.

- Lundbeck beskæftiger i dag omkring 6000 personer fordelt på 57 lande. 2000 arbejder i Danmark.

- Virksomheden har forskningsanlæg i Danmark, Kina og USA og produktionsanlæg i Kina, Danmark, Frankrig og Italien.

- I 2013 kom knap halvdelen af Lundbecks indtjening fra Europa, 17 procent fra USA og 27 procent fra resten af det internationale marked.

- Lundbeck blev børsnoteret i 1999 på fondsbørsen i København.

Kilde: Lundbeck

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.