284 børn bortført til Danmark

Hvert år er der i snit godt 25 danske børn, der bliver bortført til Danmark

Medierne skriver sjældent om danske forældre, der kidnapper barnet med til Danmark, når forholdet til deres partner går i stykker.

Men hvert år er der i snit godt 25 danske børn, der bliver bortført til Danmark. I perioden 2003 til 2013 drejede det sig om samlet 284 børn, som den danske forælder har taget med til Danmark, viser en statistik fra Social- og Indenrigsministeriet, skriver metroxpress.

I 2013 alene drejede det sig om 28 børn, der blev bortført til Danmark. Fire fra nordiske lande, ti fra andre europæiske lande, et fra Nordamerika og et fra 'Andre lande'.

- Antallet af sager er ret stabilt år for år. Vi er central myndighed, når det gælder børnebortførelser. I sager, hvor et barn påstås bortført fra udlandet til Danmark, sender vi den videre til fogedretten, der så tager stilling, siger Merethe Johansen, specialkonsulent i Social og Indenrigsministeriet.

Danmark har som de fleste vestlige lande tilsluttet sig Haag-konventionen, der anerkender forældremyndigheden. 39 gange i de sidste 11 år er et barn, der er blevet bortført til Danmark, blevet sendt tilbage til forælderen i hjemlandet.

Nogle af sagerne er dog i det danske retssystem i årevis. Således er fire sager fra 2003 stadig verserende. En af de advokater, der fører sagerne, er advokat Jytte Smidstrup.

- Nogle af sagerne tager meget lang tid. Og ofte forsøger man jo at forhandle sig frem til et forlig. På sin vis er sagerne jo som andre samværssager på nær, at det er foregår på tværs af landegrænser. Jeg har også haft sager med forældre i Brasilien eller Australien. Barnet i Australien var bortført til Danmark," siger hun.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.