27 ekstra pædagoger med 15 min. mindre papirarbejde

Ifølge tænketanken Cevea vil et kvarters mindre dokumentationsarbejde frigive 27 pædagoger mere i hver kommune til børnene.
Med 230 arbejdsdage om året vil 15 minutter mindre til dokumentation ifølge Cevea svare til i alt 2.642 fuldtidsstillinger for pædagoger.
Med 230 arbejdsdage om året vil 15 minutter mindre til dokumentation ifølge Cevea svare til i alt 2.642 fuldtidsstillinger for pædagoger. Brian Bergmann/Scanpix

I en tid, hvor førende forskere på børneområdet stærkt anbefaler at sikre minimumsnormeringer i landets daginstitutioner, kommer centrum-venstre-tænketanken Cevea med et bud på, hvordan man kan sikre mere nærvær til børnene - uden at det koster milliarder af kroner.

Tænketanken vurderer ifølge Politiken, at hvis alle pædagoger og pædagogmedhjælpere i snit lavede dokumentationsarbejde et kvarter mindre om dagen, ville det frigive 27 pædagoger mere i hver kommune til børnene.

Med 230 arbejdsdage om året vil 15 minutter mindre til dokumentation ifølge Cevea svare til i alt 2.642 fuldtidsstillinger for pædagoger.

Vurderingen fra Cevea glæder Elisa Bergmann, der er formand for Børne- og Ungdomspædagogernes Landsforening (Bupl).

- Der er kommet et stort behov for at dokumentere, hvad politikerne får for pengene. Nogle kommuner kræver så meget dokumentation, at det vil give god mening at skære ned på dokumentationskravene, fordi det vil give mere tid sammen med børnene, siger hun til Politiken.

Cevea-analysen skal ses med udgangspunkt i fagforeningen FOA's rapport om pædagogiske lederes skøn over, hvor meget mere tid deres medarbejdere bruger på dokumentation. Her anslår 60 procent af de 875 adspurgte ledere, at pædagogerne har fået mere dokumentationsarbejde omkring børnene siden 2011.

Ifølge Frank Skov, der er analysechef i tænketanken Cevea, bør kommunerne tale med institutioner og pædagoger om, hvordan de kan skære et kvarter ned på papirarbejdet:

- Jeg er sikker på, at de vil kunne finde ud af det og derved skabe mere nærvær med deres børn, siger han til Politiken.

Michael Ziegler (K), der er formand for Kommunernes Landsforenings løn- og personaleudvalg, siger til Politiken, at KL ikke har tal, "der hverken kan be- eller afkræfte" Ceveas beregning.

- Jeg kan derfor ikke forholde mig til Cevea's konkrete regnestykke og mener, man skal tage sådan et regnestykke med et gran salt. Men selvfølgelig er det en relevant diskussion, om vi har den rette balance mellem tid til kerneydelsen og dokumentation. Det skal man forholde sig meget kritisk til, siger Michael Ziegler til Politiken.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.