200 millioner flyttede til storbyer på 10 år
Deltaet ved Perlefloden i Kina har overhalet Tokyo som verdens største byområde med 42 millioner indbyggere.
Af leveret af Nyhedsbureauet Newspaq
MERE
Højhastighedstoget her kører knap 3000 kilometer mellem Beijing og millionbyen Guangzhou, der ligger i deltaet ved Perlefloden.
Højhastighedstoget her kører knap 3000 kilometer mellem Beijing og millionbyen Guangzhou, der ligger i deltaet ved Perlefloden. Foto: Jiao Hongtao/AP


Næsten 200 millioner mennesker i Østasien flyttede til storbyer og byområder i årene 2000-2010, hvilket har skabt store krav til byplanlægning i regionen, siger Verdensbanken.

Omkring 36 procent af indbyggerne i regionen, som ifølge Verdensbankens definition omfatter Nordøst- og Sydøstasien, boede i byer i 2010. Det er en stigning på 29 procent i forhold til 2000.

Verdensbanken fastslår i en ny rapport om udviklingen, der er baseret på satellitoptagelser og særlige befolkningskort, at der i de kommende årtier vil ske en yderligere urbanisering - altså at en stigende andel af befolkningen lever i byområder.

Indsamlingen af data skal hjælpe det store antal mennesker, som flytter til byerne - især de fattige.

- For første gang foreligger der data for Østasiens befolkning med sammenligninger af forskellige urbane områder og sammenligninger af deres befolkninger, hvilket giver regeringer og lokale ledere en bedre indsigt i befolkningstilvæksten og urbaniseringen, siger Verdensbanken om den nye rapport.

Befolkningerne i byerne vokser stadigt hurtigere, siger rapporten, som har fundet en direkte forbindelse mellem urbanisering og vækst i indkomst. I det undersøgte årti var befolkningstilvæksten på tre procent.

Regionen havde 869 urbane områder med over 100.000 mennesker - deriblandt otte megabyer med en befolkning på over 10 millioner i 2010.

Deltaet ved Perlefloden, som er et af Kinas mest frugtbare og tættest befolkede områder, og som omfatter storbyerne Guangzhou, Shenzhen, Foshan og Dongguan, har overhalet Tokyo som verdens største byområde - både i størrelse og indbyggerantal.

I 2010 var der 42 millioner indbyggere i deltaet - et indbyggerantal, som er højere end befolkningstallet i lande som Argentina, Canada og Malaysia.

Verdensbankens urbane udviklingsekspert Abhas Jha siger, at han håber, rapporten vil flytte fokus fra biler i storbyer som Jakarta og Bangkok, så der i stedet bliver mere fokus på mennesker i byplanlægningen.

/ritzau/AFP


Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.