17.000 danskere ramt: Sådan blev Facebook-orm kvalt

Danske sikkerhedseksperter har bremset ondsindet orm, der tirsdag spredte sig med lynets hast på Facebook.
Vi kunne se, at det toppede i går mellem klokken 14.00 og klokken 15.00. Herefter kom der en 'awareness'-reaktion, siger Peter Kruse.
Vi kunne se, at det toppede i går mellem klokken 14.00 og klokken 15.00. Herefter kom der en 'awareness'-reaktion, siger Peter Kruse. Foto: Colourbox

Tirsdag blev Danmark kortvarigt ramt af en yderst effektiv virus. Facebook-brugere, der var ramt af virussen, delte en falsk video på deres profil, som i virkeligheden viste sig at være en ondsindet orm. Hvis andre brugere klikkede på videoen, ville de også sprede virussen. Sikkerhedsekspert i CSIS, Peter Kruse advarede hurtigt danskerne og fik sammen med sine kollegaer standset virussen.

– Det er helt konkret os, der har fjernet den skadelige kode, og det betyder, at man ikke kan blive inficeret lige nu. Det lykkedes os at skyde den centrale server ned, som de kriminelle brugte til at sprede ormen i går klokken 17.15, siger han til Ekstra Bladet.

Han fortæller, at det var en server hos et hollandsk firma, der spredte ormen. CSIS fik udleveret filer fra firmaet, der afslørede, at 16.800 danskere blev ramt af ormen. Og det overrasker Peter Kruse.

– Det tal er faktisk noget højere end det, jeg havde regnet med i første omgang. Vi kunne se, at det toppede i går mellem klokken 14.00 og klokken 15.00. Herefter kom der en 'awareness'-reaktion, siger Peter Kruse til Ekstra Bladet.

Ormen nåede ifølge ComputerWorld og det russiske nyhedsbureau Itar-tass også at sprede sig til Norge og Rusland.  

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.