16-årig skuffet: Danske gymnasier er langt bagefter USA

Dansk-amerikaneren Marcus Randrup er skuffet efter at have gået et år på et dansk gymnasium. Der er for meget slinger i undervisningen og eleverne mangler respekt, siger han.
Det er især i matematik, den er gal, mener Marcus Randrup efter et år i et dansk gymnasium.
Det er især i matematik, den er gal, mener Marcus Randrup efter et år i et dansk gymnasium. Foto: Scanpix/arkiv

Mange aflyste timer, et stort fravær blandt eleverne, få lektier og manglende respekt for lærerne.

Dansk-amerikaneren, 16-årige Marcus Randrup, er træt af Danmark og rejser tilbage til sin far, mor og søster i Californien.

Marcus Randrup valgte ellers netop Danmark og det danske gymnasium, ifølge Berlingske

Men nu drager Marcus Randrup over Atlanten for at sætte kursen mod hjembyens high school i Laguna Beach.

Danmark er bagud

Marcus Randrup er født i Sverige, har en svensk mor og en dansk far og er vokset op i Danmark og USA. Han har skiftevis gået i danske og amerikanske skoler – fra 5. klasse har familien dog haft hjemme i Laguna Beach i Californien.

- Jeg tager tilbage til USA, når skoleåret er slut. Jeg synes virkelig, det er utilfredsstillende, at Danmark er så langt bagud i forhold til USA i de fag, jeg gerne vil læse og arbejde med i fremtiden, siger Marcus Randrup til Berlingske.

1.g svarer til 7.klasse

Hans forældre har gået i danske og svenske skoler. De synes, at skolerne i Danmark er bedre end dem i USA. Men det er ikke den oplevelse Marcus Randrup har fået.

- Jeg havde forestillet mig, at det faglige niveau ville være højere end det, jeg havde oplevet i USA – eller i det mindste på samme niveau. Men i et fag som matematik er Danmark langt bagud i forhold til USA. Undervisningen i en dansk 1.g svarer til det, jeg lærte i 7. klasse i USA. I Danmark er man tre år efter USA, mener dansk-amerikaneren og synes det er værst i matematik.

Ingen respekt

For Marcus Randrup har det også været et kulturchok at komme fra et amerikansk klasseværelse ind i et dansk.

I timerne er der mangel på disciplin og respekt for læreren, fortæller han, og en del elever spekulerer i at kunne have et højt fravær uden at blive smidt ud.

Marcus Randrup oplever også, at skolen aflyser mange timer – noget, der stort set aldrig skete i USA. Hvis læreren er syg, kommer der en vikar, siger han til Berlingske.

Minister: Nødvendig reform

Folketinget har netop vedtaget en ny gymnasiereform, der blandt andet stiller højere faglige krav til de elever, der vil i gymnasiet.

I følge undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V) er Marcus Randrup ikke den eneste gymnasieelev, der synes, der skal strammes op. Hun siger til Berlingske, at mange har oplevet at gå i klasse med nogen, som har mere travlt med at passe deres studiejob eller gå til fester, end de har med at gå i skole.

For Ellen Trane Nørby betyder det, at behovet for en faglig skærpelse af gymnasiet er nødvendig, og at den kommer med den nye reform.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.