15.000 syge danskere mister ret til feriepenge med ny finanslov

Blå blok afskaffer retten til at optjene feriedagpenge for sygedagpengemodtagere.
Blå blok blev i går, fredag, enige om en ny finanslov. Med den mister syge på dagpenge retten til at optjene ferie.
Blå blok blev i går, fredag, enige om en ny finanslov. Med den mister syge på dagpenge retten til at optjene ferie. Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Scanpix

Er du på sygedagpenge, er det slut med at få betalt ferie, når du igen bliver rask og kommer i arbejde.

I kølvandet på den finanslov, som blå blok vedtog i går, mister omkring 15.000 syge danskere på dagpenge, som er medlem af en a-kasse, deres ret til at optjene feriedagpenge.

Det fremgår af en pressemeddelelse, som Beskæftigelsesministeriet sendte ud i går, fredag.

"Regeringen har indgået finanslovsaftale for 2017 med Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti. Det indgår i aftalen at ophæve retten til at optjene feriedagpenge for sygedagpengemodtagere, der er medlem a-kasse," står der i pressemeddelelsen.

Af den fremgår, at beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) i forbindelse med finanslovens vedtagelse har fremsat et lovforslag i Folketinget. 

Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti bakker op om forslaget, der betyder, at medlemmer af a-kasser, som er på sygedagpenge, fra 1. januar mister retten til feriedagpenge.

"Med lovforslaget kommer de samme regler til at gælde for alle sygedagpengemodtagere, så ingen fremover kan optjene ret til feriedagpenge i et sygedagpengeforløb," står der i pressemeddelelsen.

I fagbevægelsen er der vrede over Venstres manøvre.

"Blå blok fortsætter: ta'r fra de, som har det svært - uværdigt! I skaber utryghed," lød det fredag aften på Twitter fra LO-formand Lizette Risgaard.

Tidligere på efteråret - da Avisen.dk afslørede Venstres planer om den nye lov, der fjerner de syges optjeningsret - sagde LO's næstformand Ejner K. Holst, at det var urimeligt og meningsløst.

- Regeringen må holde op med hele tiden at gnave i flexicurity-træets rod. Et element er at ændre på optjeningsreglerne til feriedagpenge. Et andet er, at de udhuler dækningsgraden for dagpengene og også gør forsikringen dyrere. Det bryder vi os ikke om, sagde Ejner K. Holst til Avisen.dk.

Ifølge et svar til Folketingets Beskæftigelsesudvalg fra beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen vil 15.000 personer blive direkte økonomisk berørt af forslaget. 

De vil gennemsnitligt miste cirka en uges feriedagpenge - hvilket svarer til 3.865 kroner.

I dag er det en af gevinsterne ved at være medlem af en a-kasse, at man optjener ret til feriedagpenge, mens man er sygemeldt og modtager sygedagpenge

Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) mener, at det nye lovforslag retter op på en urimelig forskelsbehandling af forsikrede og ikke-forsikrede sygedagpengemodtagere. 

"Som reglerne er i dag, optjener sygedagpengemodtagere kun ret til feriedagpenge, hvis de er medlem af en a-kasse. Det gælder således ikke for sygedagpengemodtagere, der ikke er medlem af en a-kasse. Og det er selv om udgifterne til sygedagpenge alene er finansieret af det offentlige. Det er ikke rimeligt, at der er en forskel, og derfor laver vi reglerne om", forklarede han i en skriftlig kommentar til Avisen.dk tidligere på efteråret.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.