15-årige Bertrams guide til Snapchat: Derfor vil dine børn ikke være venner med dig

Unge sender fotos og skriver beskeder via Snapchat, mens ældre ryster på hovedet over det sociale medie. Vi giver her ordet til en af eksperterne - teenageren Bertram.
Noget af det dummeste, unge gør på Snapchat, er at lægge halvnøgne billeder op, mener Bertram Windelev.
Noget af det dummeste, unge gør på Snapchat, er at lægge halvnøgne billeder op, mener Bertram Windelev. Foto: Gitte Redder, Avisen.dk

Avisen.dk har haft Bertram på 15 år i erhvervspraktik i denne uge. Han vil i dette indlæg forsøge at gøre os allesammen lidt klogere på Snapchat.

Snapchat er i dag en stor del af de unges hverdag på de sociale medier. Vi har hele tiden vores smartphone i lommen og kommunikerer hurtigt via snapchat med vores venner. 

Snapchat bliver i dag set som det nye Facebook eller Instagram blandt unge. Med næsten tre og en halv million brugere om måneden er Facebook stadigvæk danskernes foretrukne sociale medie. Men Snapchat bliver stadig mere populært og har nu over en million månedlige brugere herhjemme, og det tal vokser hele tiden.

Unge følger stjernerne 

I dag er der også flere kendte personer som eksempelvis realitystjernen Kim Khardasian, der er gift med den berømte rapstjerne Kanye West, der bruger Snapchat meget aktivt. Også popstjernen Justin Bieber og den verdenskendte danske sanger Lukas Graham bruger Snapchat i dag. Titusindvis af unge følger via Snapchat med i de store stjerners liv.

For eksempel bruger Lukas Graham Snapchat til at fortælle, når han er i studiet, eller når han bare vil dele en oplevelse med sine følgere.

Der er stor forskel på, hvor mange venner man har på Snapchat. Nogle har 10 venner, hvorimod de store stjerner kan have 10 millioner.

Flere store firmaer er også begyndt at bruge Snapchat i forsøget på at ramme de unge, som ofte bruger Snapchat i dagligdagen. Det gælder eksempelvis Nike, Adidas og Coca Cola.

Vil ikke snappe med forældre

De unge i dag siger ikke: Hej, skal vi Snapchatte. De fortrækker at bruge ordet ”Snappe” som bare betyder at skrive på Snapchat.

Jeg hedder Bertram, er 15 år og går i 9. klasse. Nu er jeg i erhvervspraktik på Avisen.dk, hvor jeg har fået til opgave at skrive denne artikel om Snapchat. Jeg bruger selv Snapchat meget i hverdagen til at kommunikere med mine venner og har cirka 600 venner.     

Der er nogle unge, hvis forældre er på Snapchat, og gerne vil være venner med deres børn.

Hvis du er en af de forældre, der gerne vil være ven med din søn eller datter, skal du ikke tage det så tungt, hvis de siger nej. Der er nogle pjattede ting, man lægger ud på Snapchat, som man ikke vil have, at ens forældre skal se, og man kan føle, at man ikke kan være fri, fordi ens forældre overvåger en på Snapchat.

Snapchat er blevet kritiseret for at forvolde problemer, fordi nogle bruger det sociale medie til såkaldt ”sexting”, hvor man sender billeder af sig selv nøgen eller meget letpåklædt.

Forskellen på Snapchat og Facebook er, at folk tænker sig lidt mere om, inden de lægger et billede op eller skriver noget på Facebook, mens Snapchat er lidt mere spontant og useriøst. Det gør også Snapchat lidt mere farligt for de unge, der tankeløst lægger for eksempel halvnøgne billeder op.

Jeg synes, at det er noget af det dummeste at gøre og ville aldrig selv gøre det.

Filtre gør snapchat sjovere

På Snapchat kan du også bruge forskellige filtre. Et filter kan få dig til at ligne en hund, bi, fisk, give dig en anden farve i billedet eller bare give dig en kæmpe stor næse. Så hvis du får lyst til at sende et sjovt billede med et af de såkaldte filtre til din ven eller moster, der bruger Snapchat, er Snapchat perfekt.

Det specielle ved Snapchat er, at indholdet forsvinder, så snart modtageren har set beskeden. Modtageren af beskeden kan dog tag et såkaldt screenshot, der nærmest er en kopi af det billede, du sender.  

Hvis modtageren af beskeden tager et screenshot, sender Snapchat dig en besked, hvor der står, at personen tog et screenshot af billedet.

My Story holder i 24 timer 

På Snapchat kan du også lægge noget på ”My story”. My story er der, hvor du kan lægge et billede op, som alle dine venner kan se inden for de næste 24 timer. Derefter slettes billedet igen.

En god ting ved Snapchat er, at ikke alle kan se de ting, du lægger ud. Kun de personer, som du har accepteret en venneanmodning fra, kan se, hvad du lægger ud. Og du kan altid afvise en venneanmodning og på den måde selv styre, hvem du vil lukke ind i dit snapchat-univers.

Trin for trin guide fra en 15-årig: Sådan kommer du på Snapchat

Kunne du godt tænke dig at downloade Snapchat til din smartphone eller tablet, får du her en hurtig brugervejledning. 

1. Start med at gå ind på App-Store, hvis du har et Apple-produkt, eller på Google Play, hvis du har et produkt med Android styresystem. Hvis du ikke ved, hvad App-Store eller Google Play er, burde du nok have noget andet end en smartphone.

2. Når du er inde i App-Store/Google Play går du op i søgefeltet og søger på: Snapchat.

3. Når du har søgt på Snapchat, kommer der en app frem med et lille hvidt spøgelse med en gul baggrund.

4. Tryk på download/ installer knappen.

5. Efter lidt tid har du downloadet appen og kan komme i gang med at lave din helt egen Snapchat profil.

6. Gå nu ind i den og lav et brugernavn, der kommer til at være dit navn på Snapchat. Det er derfor en god idé at tænkte sig om, inden man laver sit navn. Efter det skal du lave en adgangskode, som selvfølgelig skal være noget du kan huske, så du kan logge ind igen.

7. Nu skal du til at finde nogle Snapchat venner. Tryk på et hvidt spøgelse øverst på skærmen og tryk på ”tilføj venner”. Her skal du skrive brugernavnet på den person, du gerne vil være venner med.

8. Nu skal du bare vente på, at personen accepterer din venneanmodning, så I kan se hinandens beskeder og 'snappe'.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.