10.000 danske jobs på vej

Mellem 5.000 og 10.000 nye jobs er på vej til Danmark i løbet af det næste år. Jobfesten skyldes, at den amerikanske dollar er steget.
En optur i den amerikanske dollar hjælper Danmark med at få gang i flere jobs.
En optur i den amerikanske dollar hjælper Danmark med at få gang i flere jobs. Foto: Colourbox

Danskerne kan se frem til et sted mellem 5.000 og 10.000 nye jobs i løbet af det næste år. Beskæftigelsen herhjemme vil stige, fordi den amerikanske dollar og det britiske pund på det seneste er steget hastigt over den danske krone. Det skriver Berlingske Business.

Opturen for de udenlandske valutakurser øger væksten i dansk økonomi, som kan se frem til økonomisk medvind udefra.

Helge J. Pedersen, der er cheføkonom hos Nordea, peger på, at den danske kronekurs er faldet med to-tre procent alene siden maj måned. Og det giver dansk erhvervsliv en bedre konkurrenceevne på både de udenlandske eksportmarkeder og herhjemme, hvor de danske virksomheder ellers presses af udenlandske konkurrenter med en billigere pris. Det vil medføre flere jobs.

"Den svagere kronekurs kommer på et særdeles godt tidspunkt for dansk økonomi. Eksporten er faldet to kvartaler i træk, og den danske lønkonkurrenceevne er svækket siden slutningen af 2012 blandt andet som følge af en svag dansk produktivitetsudvikling. Eneste lyspunkt er umiddelbart lønstigningerne, hvor Danmark siden begyndelsen af 2011 har fastholdt en lavere lønstigning end vores vigtigste handelspartnere," siger cheføkonom Helge J. Pedersen.

Især er det den stigende pris på den amerikanske dollar, som svækker kronen. En dollar koster nu 5,86 kroner - det er omkring ti procent mere, end den gjorde i maj.

"Den udvikling kan sætte yderligere fart i dansk eksport til USA, der i forvejen har klaret sig godt de senere år," lyder det også fra Allan Sørensen, der er chefkonsulent hos DI (Dansk Industri).

Kilde: Berlingske Business.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.