10 anderledes tips til en bedre smag i din mad
Prøv noget nyt i weekenden. Smag maden til med øl, ansjoser og chorizo.
Den lækre spanske chorizo-pølse giver god smag i maden og kan fint erstatte bacon.
Den lækre spanske chorizo-pølse giver god smag i maden og kan fint erstatte bacon. SCANPIX arkiv


Brug et par minutter på at smage maden omhyggeligt til, før du sætter den på bordet. Det kan løfte hverdagsmaden fra det jævne til det storslåede.

Hjemmelavet snaps med marcipansmag. Læs mere på madogbolig.dk

Magasinet Mad giver dig inspiration til, hvordan du kan smage din mad til med andet end salt og peber.

1. Øl
Kan bidrage med en let bitter og frisk smag. God til gryderetter med svine- og oksekød. Det giver et nordisk twist i forhold til at bruge vin i maden.

2. Ristet sesamolie
Skal primært bruges til tilsmagning, hvor den tilsættes til sidste. Blot en enkelt teske giver en rund og dyb smag med en mild bitterhed og tilføjer asiatisk mad et autentisk pift.

3. Honning
Virker ikke kun sødende som almindeligt hvidt sukker, men giver også en fin smag af de blomster, honningen er lavet på. Brug f.eks. honning i olie-eddike-dressinger til bitre salater.

Eddike arbejd med smagen. Læs mere på madogbolig.dk

4. Ansjoser i olie

Kan nærmest bruges som krydderi og smager i små mængder stort set ikke at fisk. Skal hakkes fint og bruges i f.eks. dressinger, hvor de giver den salte smag og umami-smagen.

5. Sød saft
Kan bruges som en måde at smage til med sødt, samtidig med at saften bidrager med smag fra frugter eller bør.

6. Chorizo
Chorizo kan ligesom bacon bidrage med umami og salt til en ret. Skær det i skiver eller små tern og svits det, før det kan bruges i suppe eller en gryderet.

7. Mørk chokolade
Med en høj kakaoprocent har det en let bitter smag, som kan give dybde til sammenkogte retter og saucer. Bruges typisk i retter med latinamerikansk oprindelse.

8. Soja
Indeholder smagselementerne salt, bitter og umami. Prøv at smage almindelig brun sauce til med lidt soya i stedet for salt. Ellers bruges soya mest i asiatiske retter.

9. Parmesanost
Bidrager med salt og umami. Grøntsagsretter er ofte fattige på umami og kan derfor have godt af et drys parmesan.

10. Fiskesauce
Det er lavet af fermenterede, saltede fisk. Lugter ikke godt, men er en uundværlig smagsingrediens i det asiatiske køkken. Salter maden og bidrager samtidig med umami.

Marie Tromborg, Aller Media

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.